BURSA’nın Gürsu İlçesi’nde yetiştirilen ve dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen Deveci armudu, Gastrofest'te sergilendi. Ağırlığı 1,5 kiloya kadar ulaşan armut büyük ilgi gördü.
Bursa’nın ünlü Deveci armudu, Bursa Valiliği tarafından düzenlenen Gastrofest’te sergilendi. Büyüklüğü ile dikkat çeken armutların keşfediliş tarihinin 1953 yılına dayandığını anlatan Gürsu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Rafet Bakoğlu, günümüzde Deveci armudunun Gürsu ile özdeşleştiğini söyledi. Bursa’da 1978 yılında üretilmeye başlayan Deveci armudunun sadece Gürsu’da her yıl 50 bin ton üretildiğini vurgulayan Bakoğlu, son yıllarda artan bodur bahçecilik ile üretimin iki katına çıkartıldığını belirtti. Türkiye’deki armut üretiminin yaklaşık 400 bin tona olduğunu kaydeden Bakoğlu, “Bunun önemli bir oranı sadece Gürsu’da üretiliyor. Deveci armudunun yüzde 60’ı Gürsu’da yetişiyor. Bu ciddi bir üretim. Biz bunu yerel olarak tanıtmak ve coğrafi işaret alarak tüm dünyaya Bursa Deveci armudu olarak duyurmak istiyoruz” dedi.
SURİYE, İRAN VE IRAK'A İHRAÇ EDİLİYOR
Bakoğlu, kaliteli bir armudun kilosunun 1 lira 40 kuruş ile 1 lira 20 kuruş arasında çiftçiden alındığını söyledi. Deveci armudunun Avrupa’da tercih edilmemesine rağmen Suriye, İran, Irak’a önemli oranda ihracatının gerçekleştirildiğini aktaran Bakoğlu, Orta Doğu’da devam eden savaşların ihracatı bitirme noktasına getirdiğine dikkat çekti.