Mehmet DOĞANER/ ERDEMLİ(Mersin), () - MERSİN'in Erdemli İlçesi'ndeki 1200 yıllık olduğu belirlenen Porsuk ağacı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınıp, 'Anıt Ağaç' olarak tescillenecek.
Erdemli İlçesi merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Sinap Mahallesi'nde Torosların eteğindeki 1200 yıllık porsuk ağacının tescili için Orman İşletme Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. Bölgede incelemelerde bulunan Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman, porsuk ağacının ilçedeki en yaşlı ağaç olduğunu ifade etti. Porsuk Ağacı'nın 3 bin yıla kadar yaşayabildiğini belirten Akduman şunları söyledi:
"Sinap Mahallesi'ndeki porsuk ağacında yaptığımız araştırma ve incelemeden sonra 1200 yıllık olduğunu belirledik ve koruma altına aldık. Porsuk ağacı dünyada az bulunan bir ağaçtır. Yaz, kış yeşil halde, 20 metreye kadar boylanabilen, gövde çapı 2 metreye kadar genişleyebilen, uzun ömürlü, sık dallı ağaçtır. Gövde kabukları kızıl kahverengi, sürgün kabukları ise yeşil renktedir. İlçemizde bulunan bu ağacın uzunluğu 12 metre, gövde çapı yaklaşık 1.5 metredir. Bu ağaç kendisini yenilemeye başlamış. Dış gövdesi dahi yeşillenerek kendisini yeniliyor. İçinde gövde çıkmaya başlamış. Bu tür ağaçları korumak ve sahip çıkmak gerekiyor. Biz de işletme olarak ilçemizin en yaşlı ağacı olan bu Porsuk ağacını 'Anıt Ağaç' olarak tescilini yaptıracağız. Latincesi Tatus Baccata olan Porsuk ağacı 3 bin yıla kadar yaşayabilmektedir. Ülkemizde çoğunlukla peyzaj ve süs bitkisi olarak kullanılan Porsuk ağacının bu muhteşem görüntüsü görülmeye değer."

FOTOĞRAFLI