KIRIKKALE Valiliği tarafından uygulamaya konulan 112 Acil Çağrı Merkezi sistemi sayesinde arayan kişilerin adres bilgileri bilgisayar ekranına yansıyacak. Böylelikle adres sormaya gerek kalmadan, ekipler sevk edilebilecek. Sistemin, 112 Acil Servis hattını gereksiz yere arayarak meşgul edenlerin tespit edilmesinden dolayı rahatsız edici aramaları da sona ermesi bekleniyor.
Kırıkkale'de önceki aylarda 110 İtfaiye çağrıları ile hizmete giren '112 Acil Çağrı Merkezi' 112 Acil Servis çağrılarını da bünyesine alarak hizmet vermeye başlayacak. Aboneler bundan böyle 112'yi arayarak öncelikle itfaiye ve sağlık acil hizmetlerine ulaşabilecek. Daha sonraki tarihlerde ise Emniyet ve jandarmanın da bu merkeze dahil edilmesiyle tüm acil çağrılar 112 Acil Çağrı Merkezi tarafından yönetilecek.
112 Acil Çağrı Merkezi Müdür Vekili Necmi Durmuşoğlu yaptığı açıklamada, gelen acil çağrıların önce çağrı karşılama operatörleri tarafından karşılanacağını, ihbarın özelliğine göre merkezdeki birimler olan sağlık, emniyet, itfaiye ve jandarma birimlerinden ilgili olanlarına aktarım yapılacağını söyledi. Asılsız çağrılarla ilgili para ve hapis cezaları gibi çeşitli müeyyidelerin de uygulanacağını ifade eden Durmuşoğlu, şunları söyledi:
"Hizmete giren bu merkez tarafından gelen asılsız çağrılar, çağrıyı ilk karşılayan operatörler tarafından değerlendirilerek diğer birimlere ulaşmadan engellenmiş olunacak. Merkezimiz, 110 çağrılarını almaya başlamıştı. 112 çağrıları ile ilgili ise son aşamasına gelinmiş durumda ve 29 Ocak tarihi itibariyle 112 çağrıları da bu merkeze düşecek. Diğer 155 ve 156 çağrıları ise daha sonraki bir tarihte merkezimiz tarafından karşılanmaya başlanacak."
Acil Çağrı Merkezi sistem yöneticisi Vedat Öztürk de, cep telefonlarından çağrı merkezinin aranması halinde kişinin aradığı yerin lokasyon bilgisinin sistem üzerinden belli olacağını ve kişinin adresinin sistem üzerinden görülebileceğini belirtti. Öztürk, şöyle devam etti:
"Yer tarifi yapamayan, ama merkezimize çağrı yapan kişinin mahalle, sokak gibi bilgileri içeren adresi sistemimize düşmektedir. Merkezin tamamen hizmete girmesi durumunda vatandaşların sadece 112'yi araması durumunda itfaiye, sağlık, emniyet ve jandarmaya da aynı anda ulaşmış olacak. Bu sayede zaman da kazanılmış olacak."