RİZE İl Sağlık Müdürlüğü, geçen yıl 112 Acil Servis hattına gelen çağrıların yüzde 90'ının sağlık konusuyla ilgili olmadığını açıkladı. Namaz saatleri ile telefonlarının unuttukları pin kodlarını bile soranlar olduğu belirtilerek, vatandaşlar duyarlı olmaya çağrıdı.
Rize’de 112 Acil Servis’e geçen yıl 368 bin 764 çağrı yapıldığını ifade eden Acil Sağlık Hizmetleri Ambulans Servisi Başhekimi İlkay Şimşek, bu çağrıların sadece 22 bin 638’ine ambulans ile acil vaka çıkışı yaptıklarını söyledi. Şimşek, “112 Acil Servis hattımıza düşen çağrıların yüzde 90’dan fazlasını aslında 112 ile ilgisi olmayan çağrılar oluşturuyor. İnsanlarımız elektriği kesildiğinde, polise, jandarmaya ulaşmak istediklerinde veya herhangi bir problemleri olduğunda 112’yi arıyor. İnsanlara yardım etmek tabi ki bizim görevimiz ve personelimiz de bunu en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Yeter ki doğru adres versinler, gerçekten acil yardım bekleyen hastamız olsun. Mümkün mertebe gereksiz çağrılarda bizi aramasınlar. Çünkü bu gereksiz çağrılar hem bizi hem de gerçek ambulans bekleyen hastalarımızı mağdur ediyor” dedi.
Komuta personeli sağlık memuru Serdar Karadaş ise, 112 Acil Servis hattına gereksiz çağrılar geldiğini belirterek şunları söyledi:
“Bazıları namaz saatlerini, bazıları da telefonlarının unuttukları pin kodları soruyor. Bazıları da nöbetçi eczane sorup gereksiz yere 112 hattını meşgul ediyor. Çok özel şeyler de yaşadık. Özel bir hastanede tedavi gören bir hastanın yakını gece geç saatlerde 112’yi aradı,  'Hemşirelere ulaşamıyorum. Arayın da bana ulaşsınlar' dedi. Çay alım yerlerinin açılıp açılmadığını, alım yerinde kota uygulanıp uygulanmadığını soran bile oldu. Kış aylarında kar yağışının yoğun olduğu bölgelerde yaşayan bazı kişiler de köy yollarının açılması için yalan yanlış ihbarda bulundu. Vatandaşlarımız duyarlı olmaya çağırıyoruz.”