Mustafa SARIİPEK/MARMARİS (Muğla), () - MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, 11 yaşındaki Deniz Tugay, ailesiyle tekne gezisinden dönerken yüzgecini hareket ettiremeyen ve suya dalamayan caretta caretta türü deniz kaplumbağasının kurtarılmasını sağladı. Caretta caretta, Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'ndeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) götürülerek tedaviye alındı.
Marmaris Limanı'na giriş yapmak üzere olan 'Speecly Beluga' isimli tekneyle, dün öğlen gezintiden dönen Deniz Tugay'ın dikkkati, nesli tükenmekte olan caretta caretta'lardan birinin hayatını kurtardı. Suda gördüğü deniz kaplumbağasının garip şekilde yüzmeye çalışmasından şüphelenen Tugay, tekneyi durdurtup, yakından baktığında yüzgeçlerini hareket ettiremediğini ve dalamadığın fark edip, durumu kaptan Kemal Şengül'e haber verdi. Tekne kaptanı, durumu çocuğun Marmaris Liman İşletmeleri Genel Müdürü olan babası Şükrü Tugay'ı da durumdan haberdar etti. Bunun üzerine Şükrü Tugay, olay yerine gelip, tekne mürettabıyla caretta caretta'yı sudan çıkarıp, durumu DEKAMER'e bildirdi. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, ekibiyle gelerek 25 yaşlarında olduğu tahmin edilen, 60 santimetre boyunda, 36 kilogram ağırlığındaki nesli tükenmekte olan türler arasındaki dişi, deniz kaplumbağasını teslim aldı. DEKAMER'in Dalyan'daki merkezine götürülerek tedaviye alınan deniz kaplumbağasının bağırsaklarında yoğun gaz birikintisi olduğu belirlendi. DEKAMER Müdürü Kaska, bunun hayvanın yuttuğu plastik veya başka bir yabancı cisimden kaynaklanıyor olabileceğini belirterek, "Gerekli tedavisine başladık. 10 gün dışkı takibi yapacağız. Sağlığına kavuşmasının ardından doğal ortamına bırakacağız" dedi.
Duyarlılığı sayesinde deniz kaplumbağasının kurtarılmasını sağlayan Deniz Tugay'a teşekkür edip DEKAMER şapkası ve çıkartmaları hediye eden Kaska, "Deniz kaplumbağalarının nesli tükendiği için denizde bir yaralı kaplumbağanın kurtarılması demek bin tane yavrunun yaklaşık 25 yıl boyunca bakılmasına eşdeğer. Dolayısıyla bir yaralı kaplumbağayı kurtarmak, onların neslinin tükenmesini önlemek açısından önemli" dedi.
Kaska'nın, isteği üzerine hayatının kurtarılmasını sağladığı deniz kaplumbağasına "Tugay" ismini veren Deniz Tugay, "Daha önce de caretta caretta görmüştüm. Ancak, bu defa biraz korktum. Çünkü, garip bir şekilde yüzüyordu. Neyseki kurtarıldı" dedi.

MS(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)