ANTALYA'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Doğantaş Köyü'nde oturan Armutçu ailesi, yaklaşık 100 yıldır doğal tahin üretiyor. Aileye ait değirmenden 100 yüzyıldır çeşmeden akar gibi tahin akıyor.
Antalya merkez ile çevre ilçelerden satın aldığı susamları Gürsu Köyü'ne getirip, buradaki değirmeninde öğüterek tahin üreten aile, 3 kuşaktır bu işi yapıyor. Baba Eyüp Armutçu, oğul Mehmet Armutçu ve torun Eyüp Armutçu, birlikte büyük dede Mehmet Armutçu'dan kalan değirmeni işletiyor.
Gürsu Köyü'nün muhtarlığını da yapan Mehmet Armutçu, mesleği dedesinden öğrendiğini belirterek, "100 yıldır tahin üretiyoruz Gürsu Köyü'nde. Önceleri buradan susam alıyorduk. Şimdi buralarda susam yetişmediği için Antalya, Serik, Manavgat, Aksu ve Fethiye'den susam getiriyoruz. Yüzde yüz doğaldır bu tahin, hiçbir katkı maddesi yoktur" dedi.
SUSAMDAN TAHİNE
Armutçu ailesi, satın aldığı susamları önce bir makineden geçirip tozdan arındırıyor. 25'er kiloluk çuvallarda 24 saat su dolu bir havuzda ıslatılan susamlar, makinede dövülerek kabuğundan ayrılıyor. Ardından makineden geçirilip odun ateşinde özel bir fırında kavruluyor ve bez üstüne serilerek soğutuluyor. Soğuyan susamlar artık tahine dönüşüyor.
Taş değirmende işlenen susamdan üretilen tahin, çeşmeden akar gibi kaplara akıyor. Hiçbir katkı maddesi katılmayan susamın 50 kilosundan 40 kilo tahin çıkıyor. Değirmende kendi susamını öğütmek isteyenlerse belli bir ücret karşılığında bunu yapabiliyor.
KENDİ MARKALARI İÇİN PATENT ALDILAR
Armutçu ailesi, tahinlerini marketlerde satmak için de girişime başladı. Bu amaçla Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'ndan 'Köyre tahini' adına patent ve üretim belgesi aldı. Gürsu Köyü'nün eski adı olan Köyre'yi marka isme olarak seçen aile, kısa bir süre sonra ürünlerini marketlere ulaştırmayı planlıyor.