Habip ATAM - Bulut MÜLHİM - Ramazan EĞRİ - Cengiz ÇOBAN - Yaprak KARADENİZ - Ezgi ÇAPA - İdris TİFTİKÇİ - Hakan KAYA - Soner HASIRCIOĞLU - Hakime TORUN / İSTANBUL, () 1 Mayıs, İstanbul'da ulaşımı kilitledi.  Taksim Meydanı ve Taksim'e çıkan caddeler gece saatlerinden itibaren demir polis bariyerlerle kademeli olarak kapatıldı. Unkapanı ve Galata Köprüleri ile bazı vapur iskeleleri kapatıldı; Beşiktaş ve Taksim'e metro, metrobüs ve tramvay seferleri yapılamadı. Yolda kalınca işyerlerine yürüyerek gitmek zorunda kalan vatandaşlar tepki gösterdi. Bağlantı yolları kesilince, Boğaziçi Köprüsü'nde trafik durma noktasına geldi.  Toplu ulaşım saat 15.00'ten itibaren normale dönmeye başladı

Taksim Meydanı, Taksim ve çevresindeki önlemler geceden başladı. İstanbul Valiliği'nin Taksim Meydanı'nı 1 Mayıs kutlamasına yasaklamasının ardından, günler öncesinden Taksim ve çevresine getirilen demir bariyerler saat 00.30'dan itibaren belirlenen noktalara kuruldu. Görevliler önce Taksim Cumhuriyet Anıtı ve çevresini kapattı. İlerleyen saatlerde de kademeli olarak Taksim Meydanı ve Taksim'e çıkan yollara bariyerler kuruldu. Anıtın kapatıldığını gören bazı vatandaşlar, anıt önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Taksim ve çevresinde 1 Mayıs'ta görev alacak personel için bölgeye seyyar tuvaletler konuldu.

UNKAPANI VE GALATA KÖPRÜLERİ KAPATILDI
Güvenlik önlemleri nedeniyle, Galata ve Unkapanı Köprüleri de saat 03.30'da kapatıldı. Araç sürücüleri alternatif yollara yönlendirildi. Sabah saatlerinde işlerine gitmek üzere yola çıkan vatandaşlar ise Unkapanı Köprüsü'nü yürüyerek geçmek zorunda kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1 Mayıs nedeniyle daha önceden belirlediği ulaşım tedbirleri kapsamında, bazı metrobüs ve metro duraklarının turnikelerine şerit çekildi.

TOMALAR KONUŞLANDIRILDI
Güvenlik önlemlerinin alınacağı bölgelere de, gece saatlerinden itibaren 'akrep' diye tabir edilen zırhlı polis araçları ile TOMA'lar konuşlandırıldı.

METROBÜS, TRAMVAY İLERLEMEDİ VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ
1 Mayıs nedeniyle toplu taşıma araçlarındaki kısıtlamalar vatandaşların tepkisine neden oldu. Mecidiyeköy istikametine ve Anadolu yakasına gitmek isteyenlerin Cevizlibağ durağında inmek zorunda kalması otobüslerde yoğunluğa neden oldu. Metrobüsten inen yolcuların bazıları uygulamaya tepki gösterdi. Bazı yolcular işlerine geç kaldıklarını belirtirken, bazı yolcular işe gitmeyerek evlerine geri döneceklerini söylediler. Metrobüs girişindeki güvenlik görevlileri ise araçların Mecidiyeköy yönüne gitmediği konusunda uyarılarda bulundu. Otobüslerdeki yoğunluk nedeniyle uzun süre durakta beklemek zorunda kalan bazı vatandaşlarsa, yapılan uygulamanın "yersiz" olduğunu ifade etti. Sirkeci hattındaki tramvayın Topkapı'ya kadar gitmesi de tepkiye neden oldu. Cevizlibağ durağında tramvaya binmek için turnikeden geçen yolcular ile güvenlik görevlileri arasında kısa süreli gerginlikler yaşandı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VATANDAŞLARI İSYAN ETTİRDİ
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Taksim ve Taksim'e çıkan yollara kurulan barikatlar nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı. Büyükdere Caddesi girişine kurulan polis bariyerleri nedeniyle hastaneye ve işyerlerine gitmek isteyen vatandaşlar ile polis arasında tartışma yaşandı. Polis ekipleri izin vermeyince, vatandaşlar alternatif yollara yönlendirildi. Bazı vatandaşlar ise ulaşım sıkıntısı nedeniyle yürümeyi tercih etti.

İSKELELER KAPANDI, MARMARAY ÇALIŞTI
Vapur seferleri iptal edilirken, bazı iskeleler de kapatıldı. Taksim güzergahına uzak noktadaki Marmaray ise yolcu taşımaya devam etti.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ'NDE TRAFİK FELÇ OLDU
Taksim'e çıkan yolların kapatılması üzerine, Boğaziçi Köprüsü'nde yoğun trafik yaşandı. Anadolu Yakası'na geçiş normal akışında seyrederken, Avrupa Yakası'na geçiş durma noktasına geldi. Polis ekipleri, Beşiktaş, Ortaköy ve Karaköy girişinde yolları kesti. Yolda kalan vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. Beşiktaş ve Taksim bölgesine ulaşmak isteyenler, toplu taşıma araçlarından inerek, köprü bağlantı yollarında yürümeye başladı. Aracıyla yola çıkıp köprüde mahsur kalan bir vatandaşın tepkisi, "Okmeydanı, Perpa'ya geçiyorum. Rezilliğin daniskası diyorum, başka da bir şey demiyorum. İki taraf çekişiyor, ceremesini halk çekiyor. Böyle bir saçmalık yok" şeklinde oldu.
İşe giderken köprüde kalan bir sürücü de, "Bu rezillik ne böyle ya? Tam rezillik, utansınlar. İşe gidiyorum" diye konuştu. Çareyi köprü bağlantı yolunda yürümekte bulan bir vatandaş ise, "Gidebildiğimiz yere kadar, ulaşabildiğimiz yere kadar, işçi ve emekçi olarak her zaman yolumuza devam edeceğiz" dedi.

1 MAYIS'I KÖPRÜ GİRİŞİNDE KUTLADILAR
DİSK ve Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi yaklaşık 100 kişi, Altunizade'den Boğaziçi Köprüsü'ne yürüdü. 1 Mayıs'ı kutlamak için yürüyerek karşıya geçmek isteyen gruba polis izin vermedi. Bunun üzerine eylemlerine köprü girişinde devam eden işçiler, burada sloganlar attı, halaylar çekti. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, "İktidar bugün de, dün de aynı şeyi yaptı. Dün de 1 Mayıs'ı çeşitli alanlarda kutladık. Belki Taksim'e müsaade etmedin ama, her alanı Taksim yaptık" şeklinde konuştu.
Eylemlerini bir süre daha Boğaz Köprüsü girişinde sürdüren işçiler, daha sonra geldikleri araçlara binerek Bostancı'daki merkezlerine
döndüler.

VATANDAŞTAN POLİSE BARİYER TEPKİSİ:
Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruplara engel olmak isteyen polisler Tarlabaşı Bulvarı'na çıkan sokakların girişlerini bariyerlerle kapattı. Bariyerlerden geçmek isteyen bir vatandaş polislere tepki gösterdi. Polislere, "Hep yasak, yasak, yasak. Evim şurası, köşede oturuyorum. Hangi ülkede yaşıyoruz. Bu iktidar sürekli kalmaz, yıkılır ama, Ukrayna'daki polislerin halkın önünde diz çöktüğü gibi siz de bir gün diz çökersiniz. Bu halk sizi affetmez" diye tepki gösteren vatandaş, sonunda bariyerleri geçmeyi başardı. Polisler, vatandaşı çağırarak bariyerlerden geçmesine izin verdi.

ESNAF KAPALI CADDEDE TOP OYNADI
Şişli Büyükdere Caddesi üzerinde bulunan dükkan sahipleri ve çalışanları ise, polisin caddeyi kapatması ve müşteri olmaması nedeniyle boş caddede top oynadı. Top oynayan bir esnaf, "Yollar kapalı, İstanbul bize kaldı, biz de bu fırsatı değerlendiriyoruz" derken, başka bir esnaf ise "1 Mayıs'larda burada oynuyoruz" dedi.

İSTANBUL'DA 1 MAYIS TRAFİĞİ
1 Mayıs nedeniyle İstanbul'da birçok güzergah trafiğe kapatıldı. Toplu taşıma aracı bulamayan birçok İstanbullu, gideceği yere yürüyerek gitmek zorunda kaldı. Bazı vatandaşlar da yolun karşısına bariyerlerden atlayarak geçti.

E-5'TE POLİS MÜDAHALESİ
E-5 Karayolu Mecidiyeköy mevkiinde yolu trafiğe kapatan Eğitim-Sen üyelerine polis müdahale etti. Polis, eylemcileri gaz ve tazyikli su ile uzaklaştırmaya çalıştı. Göstericiler kaçarken, yol tekrar trafiğe açıldı.

ULAŞIM ÖĞLEDEN SONRA NORMALE DÖNDÜ.
İstanbul trafiği öğleden sonra normale dönmeye başladı. Önce Metrobüs seferleri çalışmaya başladı. Saat 15.00'tan sonra metrobüsler Cevizlibağ'dan Zincirlikuyu ve Anadolu Yakası yönüne yolcu taşımaya başladı.
Saat 16.00'den itibaren de metro, tramvay ve vapur seferleri normale döndü.

(FOTOĞRAF)