ANTALYA'nın Alanya İlçesi'ne bağlı 2 bin 700 nüfuslu Toslak Köyü'nde 300 çiftçi, 12 çeşit domates yetiştiriyor. Yeni bir tür domatesin piyasaya çıkması 5- 6 yıl sürüyor.
Toslak, Yeniköy, Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 'ürün çeşitlendirme projesi' kapsamında Toslak Köyü'nde standart, salkım, kokteyl, cherry, plum, bahçe, rugantino, bambus, pembe, seyit, yıldız ve yumurta olmak üzere 12 çeşit domates üretimi yapılıyor. Salatalık ve kabak türlerinin de çoğaltılmaya çalışıldığı köyde kooperatife ait paketleme tesisinden günde 35 ton meyve ve sebze, büyükşehirlerdeki market zincirlerine gönderiliyor.
GÜNLÜK REKOLTE 35 TON
Toslak, Yeniköy, Hacıkerimler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen, klasik pazarlama anlayışından uzak bir şekilde çalışarak 50'ye yakın meyve ve sebze çeşidiyle pazarda farklı bir konuma geldiklerini söyledi. Özellikle domates, salatalık ve kabak türlerini çeşitlendirerek, tüccarların aradığı tüm ürünleri tek bir noktadan tedarik edebilmesini hedeflediklerini belirten Özen, "Deneme seralarında 12 çeşit domates üretiyoruz. Hangi tür domatesin daha fazla talep edildiğini tespit etmeye çalışıyoruz. Günlük 35 ton rekoltemiz var. Mevsim ve iklim şartlarına bağlı olarak 100 tona kadar çıkabiliyor" dedi.
ÇENGELKÖY SALATALIĞI DA YETİŞİYOR
Dolma, sivri ve beyaz kabak çeşitleriyle Çengelköy salatalığını da üreterek pazara sürdüklerini anlatan Özen, "Kooperatifimiz pazarlama faaliyetlerine başlamadan önce köyümüzde tek tip domates üretiliyordu. Kooperatifin çeşitli market zincirleriyle anlaşma yapmasından sonra ürünlerimizi çeşitlendirme ihtiyacı doğdu. Bir market bize kamyon gönderdiği zaman o kamyonu çeşitli ürünlerle doldurarak göndermemiz isteniyor. Domates yetiştiren çiftçimizin ürünlerini çeşitlendirmesini sağladık" diye konuştu.
YENİ TÜRÜN PİYASAYA ÇIKIŞI 6 YIL
Kooperatifin Başkan Yardımcısı Mevlüt Öksüz de deneme yapılan yeni tür domatesin piyasaya çıkmasının 5- 6 yıl sürdüğünü söyledi.
Çiftçilerden 48 yaşındaki Hasan Selimoğlu, daha önce standart domates yetiştirdiğini, son yıllarda bunun 4 çeşide çıktığını ve dönüm başına yılda 12 ton ürün hasat ettiğini anlattı.