Akif ÖZDEMİR/ADANA, () - AİLE ve evlilik terapisti Dr. Obengül Ejder, Türkiye'de psikolojik şikayetler yaşayan kişilerin sayısının, doktora başvuranların 3 katı olduğunu savundu.
Adana'da özel bir aile danışma merkezinde hastalara hizmet veren Dr. Obengül Ejder, psikolojik şikayetlerle doktora başvuran kişi sayısının 2009- 2013 yılları arasında 3 kat artarak 3 milyondan 9 milyona çıkmasını değerlendirdi. Dr. Ejder, yaşanan siyasi, ekonomik, eğitimsel krizler, kavgacı ve ayrıştırıcı dilin insanlarda ruhsal çöküntüye yol açtığını vurguladı. İstatistiklerin sosyal medyada en çok paylaşılan haber olduğunu kaydeden Dr. Ejder, "Bu istatistiklerde sadece doktora başvuran kişilerin sayısı var. Bir de falcılara gidenleri, büyü bozdurmak ya da muska yazdırmak için hocalara gidenleri, yeni yollar keşfetmek için kişisel gelişim merkezlerine gidenleri, çekindikleri ya da korktukları için ciddi bir psikolojik şikayeti veya cinsel problemi olduğu halde doktora gitmeyenleri de ekleyecek olursak sanırım bu rakamları 3 ile çarpmak gerekecek" dedi.
'KİN VE NEFRET SÖYLEMLERİNDEN VAZGEÇİLMELİ'
Sadece bireysel çabalar ile doktorlara veya psikologlara başvurmanın ya da ilaç içmenin yeterli olmayacağına dikkat çeken Dr. Ejder, "Bu tablo bize gösteriyor ki toplumda yaşanan mutsuzluk, umutsuzluk, yılgınlık hali hemen fark edilmeli ve acilen toplumsal çözümler üretilmeli. Sadece bireysel çabalar ile doktorlara veya psikologlara başvurmak ya da ilaç içmek yetmez. Devletin bütün kurumları alarma geçmelidir. Spor ve sanat ön plana çıkarılmalı, çocuk ve gençler başta olmak üzere toplumun tüm bireyleri bu faaliyetlere katılmak için özendirilmelidir. İnsanları mutlu edecek, yaşam sevinci aşılayacak toplumsal birlik ve beraberlik mesajları verecek etkinlikler düzenlenmelidir. Televizyon programları, filmler, tiyatrolar yapılmalıdır. Toplumu yılgınlığa sürükleyen belirsizlikler ortadan kaldırılmalıdır. Ayrımcılık, kin ve nefrete sürükleyen söylemlerden vazgeçilmelidir" diye konuştu.
Toplumsal değişim ve dönüşümün sağlıklı ve mutlu bireylerle mümkün olabileceğini kaydeden Dr. Ejder, yeni evlenecek çiftlere aile birliği ve mutluluğu için, sağlıklı cinsel beraberlik ve evliliklerinin uzun, kaliteli sürmesi için eğitimler verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI