Genital estetikle ilgili merak ettiğiniz her şey

Kadın genital organları doğumlar ve yaşlanmanın etkisiyle, bazen de birtakım travmalar nedeniyle görüntüsünde ve genel sağlığında problemler yaşar. Bu problemlerse genital estetik operasyonlarla düzeltilir. İşte son yıllarda oldukça popülerleşen bu operasyonlarla ilgili bilgiler.

Bazen doğumsal, çoğu kez de birden fazla doğum yapma sonucunda genital bölgede bir takım sıkıntılar meydana gelir. Bunları genital estetik ameliyatları ile düzeltmek mümkün. Son zamanlarda diğer vücut estetik ameliyatları yanı sıra kadın genital bölgesinin de estetik işlemler ilgi görmeye başladı. Genital bölge estetiği için yurt dışından gelen hastalar da çoğunlukta… Op. Dr. Defne Erkara, kadınlarda genital estetik sorunlar ve çözümler hakkında bilgi verdi.
 

GENİTAL BÖLGENİN YAPISI

Kadın genital organına tıpta vulva denir. Vulvanın iç kısmında vajina ve uterus denen rahim vardır. Buranın temel işlevi gebeliğin gerçekleşmesi ve doğumun sağlanmasıdır. Vulvanın dışı se birkaç bölümden meydana gelir. En üstte, göbeğin altında pubis denilen kıllı bölüm vardır. Asıl organ se en dışta dış dudaklar veya büyük dudaklar da denen labum majuslardan, onun içinde iç dudak veya küçük dudak denen labium majuslardan ve en içte de klitoris, idrar çıkış deliği ve vajina girişiyle beraber kızlık zarından meydana gelir. Şimdi sırasıyla bu bölgelerin sorunları ve çözümlerini açıklayalım:

 

VAJİNA DARALTMA

Doğum kanalı da denen vajina normal doğumlar sonrası esnekliğini kaybederek genişler. Bunun en büyük sakıncası eşlerin cinsel ilişki sırasında yeterli zevk almaması ve ilişki sırasında vajinadan ses gelmesidir. Bu sorunun kalıcı çözümü sadece cerrahi olarak vajinanın daraltılmasıdır. 1 saatlik bir ameliyatla o bölgedeki fazla dokular alınarak sıkılaştırma yapılır. Genel anestezi le yapılır. 1 gece hastanede yatmak gerekir. 6 hafta cinsel ilişki, havuz, sauna yasak. Kendiliğinden düşen dikişler konduğu için rahatsızlık kısa sürer.

 

İÇ DUDAK SARKMASI

Kadınlarda en sık görülen genital rahatsızlık iç dudaklarda sarkmadır. Genelde doğumsal olarak iç dudaklar büyük ve sarkıktır. Bazen de travmalar veya doğumlar sonucunda sarkma olabilir. Hem görsel hem de sağlık yönünden sakıncaları vardır. Dar giysi veya mayo, bikini giyince o bölgede kabartı meydana getirerek kadını rahatsız eder. Ayrıca mukoza yapısında olan iç dudak yüzey iç çamaşıra sürtünerek tahriş olabilir, enfeksiyon kapabilir. Lokal anestezi le 45 dakikalık bir operasyon sorunu çözer. Bu ameliyata labioplasti denir. Bununla iç dudaklar kesilerek küçültülür. Hasta ertesi gün duş alabilir. Dikişler kendiliğinden düşene kadar yaklaşık 3 hafta hamam, sauna ve cinsel ilişki önerilmez.

 

PUBİS ESTETİĞİ

Pubis bölgesinde en çok görülen sorun buranın sarkmasıdır. Genellikle karında sarkma da eşlik eder. Kilo alıp vermeler ya da doğum sebebiyle olur. Çaresi karın germe ameliyatı iledir. Yine bu bölgede fazla yağlanma varsa liposuction ile inceltilebilir. Bu bölgeye bir de lazer epilasyon uygulanabilir.

 

DIŞ DUDAK DOLGUNLAŞTIRMA

Özellikle kilo verenlerde vulva dış dudaklarında buruşma meydana gelebilir. Vücudun başka yerlerinden alınan yağlarla burası dolgunlaştırılabilir. Böylece normal görünümüne kavuşmuş olur. İlk tercih yağ enjeksiyonu olmasına rağmen bazen hyaluronik asit içeren dolgu malzemeler de kullanılabilir.