Ayşenur YAMAN/DÜZCE, () - DÜZCE'nin Akçakoca İlçesi'nde çocuk bekleyen 8 çifte eğitim veriliyor. Kadın doğum uzmanı Dr. Semra Özer eğitimlerde anne adaylarının doğum korkusunu yok ettiklerini, babalara ise doğumu anlamayı, doğum yapan kadınların ihtiyaçlarını öğrettiklerini söyledi.
Akçakoca Devlet Hastanesi'nde görevli kadın doğum uzmanı Dr. Semra Özer, psikolog Ayla Ercenk, ebe Güler Açan 8 hamile kadına ve eşlerine haftanın bir günü 2 saat doğuma pozitif yaklaşım eğitimi veriyor. Ücretsiz eğitimler Osmaniye Mahallesi'nde bulunan bir okulun salonunda gerçekleşirken, çiftlere doğum ve doğum öncesi yapılması gerekenler, normal doğum ve sezaryen doğum arasındaki farklar anlatılıyor. Doğumun bir kavuşma anı olduğunu söyleyen Semra Özer, "Doğum olayı aslında çok eğlenceli, doğum kavuşma anıdır. Biz bu eğitimle doğum korkusunu, doğum üzerindeki karabulutları yok ediyoruz" dedi.
Özer, hamile kadınların sürekli bir korku içerisinde olduğunu belirterek, "Eğitimlerimizde bizi bekleyen şeyleri önceden bilerek, doğum korkusuyla mücadele etmek için çalışıyoruz. Bir gebeye sürekli negatif bir şeyler anlatılıyor ve doğuma hazırlanıyor. Sürekli bir korku, kaygı içerisindesiniz. Teknolojimiz var, kontrollerimiz var, bir şeyler yanlışsa zaten müdahale yapılıyor. Bu karabulutlar sayesinde yolunda giden gebeliklerimiz çok tatsız seyrediyor. Bu korkudan arındırılmaya pozitif doğum diyoruz. Doğum olayı pozitif bir olay zaten. Sorun tamamen şurada; doğuma biz doğumhaneye gidiyoruz, halbuki doğum her kadının yapabileceği bir şey, hiç kimsenin yardımına ihtiyacı yok. Bu beden, kadın bedeni ve rahim bebeği büyütmek ve doğurmak için yapılmış. Büyütür ve doğurtur. Güvenlik payı için hastanelerimiz var" diye konuştu
Eşlerin doğum esnasında doğumhanede bulunmalarını gerektiren bir kural olmadığını ifade eden Özer, şöyle konuştu:
"Eşlerin doğum anında doğumhanede olacakları bir kural yok. Orada olmaları gerekmiyor, doğumda anneye eşlik etmek demek illa fiziki olarak orada olmak demek değildir. Doğumu anlamak, doğum yapan kadının ihtiyaçlarını bilmek ve ona uygun ortam sağlamak bunu yapabileceklerini görüyorlar buraya gelen babalar."
Eğitime katılan Gülay ve Fatih Kocaman çifti ikinci çocukları için eğitimden faydalandıklarını, kendileri için iyi bir yönlendirme olduğunu söylediler. Gülay Kocaman ilk çocuğunu sezaryenle dünyaya getirdiğini, eğitimlerde sezaryenle doğumun ne kadar ağır olduğunu, normal doğum çok daha kolay olduğunu öğrendiklerini belirtti.

AY(MÇ/AK) (FOTOĞRAFLI)