İtalya'nın başkenti Roma'da görüşen Türk ve İsrailli müzakere heyetleri, anlaşma metni üzerinde mutabık kaldı. İsrailli bir yetkili iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönünde anlaşma sağlandığını duyurdu.
Uzalışa ilişkin ilk resmi açıklama ise Başbakan Binali Yıldırım tarafından pazartesi günü saat 13.00'te Çankaya Köşkü'nde yapılacak. Yıldırım'ın anlaşmanın içeriği ve uygulama takvimiyle ilgili bilgi vermesi bekleniyor.
MÜZAKERE ROMA'DA YAPILDI

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Dışişleri Bakanlığı MüsteşarıFeridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover'un bugün Roma'da bir araya gelebileceği belirtiliyordu. İsrail basınındanHaaretz, anlaşmanın detaylarının, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmek içinRoma'da olan Netanyahu tarafından yarın açıklanacağını iddia etti.
"MOSSAD BAŞKANI, HAKAN FİDAN İLE GÖRÜŞTÜ" İDDİASI
Gazetenin iddiasına göre, iki ülke, Hamas'ın Türkiye'deki faaliyetleri konusunda 10 gün önce uzlaşınca, anlaşmanın önündeki en büyük engel de kalkmış oldu. Haaretz, MossadBaşkanı Yossi Cohen'in gizlice Türkiye'ye giderek, MİT Başkanı Hakan Fidan'la görüştüğünü ve anlaşmanın ana unsurları konusunda mutabık kaldıklarını öne sürdü. Anlaşmaya göre, "Türk tarafı Hamas'ın Türkiye topraklarına İsrail'e karşı terörist ya da askeri eylemlerde bulunmayacağı konusunda güvence verdi". Hamas'ın Türkiye'deki diplomatik faaliyetlerine ise devam edebileceği konusunda anlaşıldığı iddia edildi.
DİĞER ŞARTLAR
Ankara, ilişkilerinin normalleşmesi için 3 şart öne sürmüştü. Özür, tazminat ve Gazzeablukasının kaldırılması. İsrail Başbakanı Netanyahu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan özür dilemişti.
Tarafların, Mavi Marmara Gemisi'nde hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlara toplam 20 milyon dolar tazminat ödenmesi konusunda da anlaştığı belirtildi.
Gazze ablukasının esnetilmesi başlığında ise Türkiye'nin Gazze'ye bir elektrik santrali kurması, su ihtiyaçlarının karşılanması için de bir arıtma tesisi inşaa etmesi öngörülüyor