Son Dakika! Başbakan Yıldırım ve MHP Lideri Bahçeli Yarın Görüşecek
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemi açıklamasının ardından, Başbakan Binali Yıldırım ve Devlet Bahçeli son dakika kararıyla bir araya gelme kararı aldı. Görüşme pazartesi günü gerçekleşecek.
"TBMM'YE GETİRMELİDİR"
Hatırlnacağı gibi Bahçeli başkanlık sistemiyle ilgili değişikiliğin meclise getirlmesini istemişti. Görüşmede bu konunun ele alınacağı tahmin ediliyor.
İşte Bahçeli'nin başkanlık sistemi açıklaması:
Dünyanın hiçbir medeni ve demokratik ülkesinde her gün suç işleyen bir yönetim ve iktidar yapısı görülemeyecek, bundan bahsedilemeyecektir. Bu durum karşısında, AKP başkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse yine karşımıza iki seçenek çıkacaktır: İlk olarak AKP, hazırda tuttuğu veya üzerinde çalıştığı bir anayasa hazırlığı varsa, mutabık kalınan daha önceki maddeleri de ihtiva etmek kaydıyla TBMM'ne getirmelidir.
"MHP TÜRK MİLLETİNİN VERECEĞİ KARARA SAYGILIDIR"
Milletvekilleri, ilkeleri ve inançları doğrultusunda vicdanlarının sesini dinleyerek oy kullanacaklar, bir karara varacaklardır. İkinci olarak bu anayasa değişiklik teklifi TBMM Genel Kurulunda ya 367 sınırını aşarak kanunlaşacaktır ya da 330 eşiğinin üstünde kalarak referandum yoluyla milletin kararına sunulacaktır. MHP, Türk milletinin vereceği her karara saygılı ve bağlıdır. Bizim tercihimiz her zaman olduğu gibi parlamenter sistemin devamı, güçlendirilmesi, reforma tabi tutulmasıdır. Ancak milletimiz aksini söyleyecek olursa buna da diyeceğimiz herhangi bir şey doğal olarak bulunmayacaktır.
"BOYNUMUZ KILDAN İNCEDİR"
Türkiye'nin yasa ve Anayasaya uymayan yönetim yapısının derhal düzeltilmesini, hukukun tam manasıyla egemen kılınmasını öncelik görüyoruz. Egemenliğin sahibi aziz milletimiz aynı zamanda son sözün de sahibidir. Buna inancımız tamdır. Millet ne derse odur, neye karar verirse boynumuz kıldan incedir. Bizim başkanlık sistemine yönelik kuşku, eleştiri, çekincelerimiz bilinmektedir. Merhum Başbuğumuz Türkeş Bey'in Dokuz Işık isimli eserinde dile getirdiği görüşleri de ortadadır.
"TOPLUMSAL İHTİYAÇLARIN DOĞAL YANSIMASIDIR"
Elbette dönemsel şartlar gereğince başkanlık sistemini savunması, konjonktürel gelişmelerin, stratejik düşüncesinin ve toplumsal ihtiyaçların doğal bir yansımasıdır. Ancak daha sonra da parlamenter sistemle ilgili görüşe dönüş yaptığı bilinmektedir. Türkiye'nin nasıl ve hangi sistemle yönetileceğiyle ilgili muamma bize göre kapanmalı, bu iş kökünden bitirilmelidir.
Bugün milletimizle ve siyasi muhataplarımızla paylaştığımız değerlendirmelerimizin tüm yönleriyle tartışılmasını, ortak akıl ve sağduyunun rehberliğinde başkanlık mı parlamenter sistem mi sorusunun kalıcı şekilde cevaplandırılmasını diliyorum."