ADANA'da Yargıda Birlik Platformu üyeleri, yaklaşan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleri öncesinde 7 ilden gelen yaklaşık 750 hakim ve savcı ile buluştu. Hakim ve savcılara seslenen Yargıda Birlik Platformu Üyesi Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, "HSYK'nın 'ben' merkezli bir zümre tarafından adeta kurtarılarak ele geçirildiğine üzülerek şahit olduk" dedi.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ev sahipliğinde Adana Anamemon Oteli'nde gerçekleştirilen ve 'Büyük Çukurova Buluşması' adı verilen toplantıya katılanlar, birlikte kahvaltı yaptıktan sonra HSYK seçimleri, meslekte yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini paylaştı. Konuklara ilk olarak seslenen Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, katılım gösteren Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kilis illeri ile Ceyhan, Kozan, Nizip, İskenderun, Silifke, Tarsus, Elbistan ilçelerinde görevli hakim ve savcılar ile Yargıda Birlik Platformu üyeleri olan HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çalık, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Kaya, İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili Ömür Topaç ve HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz'a teşekkür etti.
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş de, platformun 17 Nisan'da Konya'da tanıtıldığını anımsattı. Ülkede görev yapan yaklaşık 15 bin hakim ve savcının sesi olmayı istediklerini anlatan Menteş, platform üyelerinin HSYK seçimleri için bir araya gelen aday adayları olmadığını söyledi. HSYK'nın yapısını, 'şeffaf, demokratik, bir grup veya zümrenin etkisinden uzak, liyakatı esas alan' ilkeler çerçevesinde oluşturmayı amaçladıklarını aktaran Menteş, "Amacımız herkes tarafından benimsenen, adil bir sistemin kurulumunu sağlamaktır" diye konuştu.
'TARAFGİRLİK' AÇIKLAMASI
Hakim ve savcıların, 'ağır iş yükü, geçim sıkıntısı, adil olmayan iş dağılımı, branşlaşmanın olmaması ve ailesine vakit ayıramama' gibi sorunlarının olduğunu bildiren Selahattin Menteş, şunları kaydetti:
"Meslek hayatımızda bu sorunlarla boğuşmamızın yanında kamuoyunda meydana gelen birçok olumsuz gelişmenin de faturası ne yazık ki yargıya kesilmektedir. Bu sorunları beraberce kuvvetimizi dağıtmayarak, bir tutarak birlikte aşabileceğimizi düşünüyorum. Elbette sorunların çözüm yeri HSYK olacaktır. Maalesef yapılan anayasa referandumunda yeniden teşkilatlandırılarak kurumsal yapısı değiştirilen HSYK, tüm çabalara rağmen bahsettiğimiz sorunlara çözüm olmamıştır. Bunun de sebebi yeni bir kurumsal kimliğe bürünen HSYK'nın maalesef kamuoyunda yanlış algı oluşturularak adeta bir ele geçirme anlayışı ile şekillendirilmesidir. Ne yazık ki kısa süre önce yaşadığımız süreçte devletin birçok kademesinde olduğu gibi HSYK'nın da 'ben' merkezli bir zümre tarafından adeta kurtarılarak ele geçirildiğine üzülerek şahit olduk. Yine üzülerek belirtiyorum ki bu anlayış, kendisinden başkasına hayat hakkı tanımayan bir anlayıştır. Bu 'ben' merkezli anlayış, maalesef beraberinde karşılıklı kamplaşmayı da getirmiştir. Bu karşılıklı kamplaşmalar ideolojik zeminde cereyan ettiği için ben merkezli bu anlayış yargı mercilerinde katı tarafgirlikleri ortaya çıkarmıştır. Bu tarafgirlik, yargıyı ülke yönetimi içinde adeta siyasi bir aktör gibi kullanmaktan da çekinmemiştir. Bu tarafgir anlayışa son verilmesi için hepimize görev ve sorumluluk düşmektedir."

YB(BK/AK) (FOTOĞRAFLI)