Kılıçdaroğlu İlk Kez AK Parti Genel Merkezi'nde! Masada 2 Kritik Konu Var
Başbakan Binali Yıldırım ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu biraraya geldi. Her iki tarafın gündemindeki en kritik madde de Kanun Hükmünde Kararnameler. Öte yandan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ilk kez AK Parti Genel Merkezi'ne geldi.
BİNALİ YILDIRIM KAPIDA KARŞILADI
CHP Genel Baskanı Kemal Kılıçdaroğlu Başbakan Binali Yıldırım'ı parti genel merkezinde ziyaret etti. Yıldırım, Kılıçdaroğlu'nu protokol kapısında karşıladı.
Hürriyet yazarı Murat Yetkin de görüşmeyi şöyle değerlendirdi:
"Hem AK Parti, hem CHP kaynakları bu görüşmenin 15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonrası siyasette ortaya çıkan yumuşamanın kalıcı olması bakımından dönüm noktası olabileceği görüşünde.
"EĞER GÖRÜŞME OLUMLU SONUÇLANIRSA..."
Eğer Yıldırım-Kılıçdaroğlu görüşmesi olumlu sonuçlanırsa bu 'Yenikapı ruhu' bakımından yeni bir başlangıç olabilir; aksi halde siyaset yeniden bir kilitlenme içine girebilir.
Aslında her iki taraf da iplerin kopmasından yana değil. Her iki tarafın gündemindeki en kritik madde de Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK).
MASADA KHK'LAR VAR
AK Parti CHP'nin KHK'ları Anayasa Mahkemesi'ne götürmesini istemiyor. Çünkü buradan herhangi bir konuda çıkacak iptal kararı 15 Temmuz sonrası alınan önlemlerin tamamını zedeleyebilir.
CHP ise AK Parti ile yapılan görüşmelerde varılan uzlaşma noktalarının söz verildiği üzere dikkate alınmadığı ve Olağanüstü Hal ile gelen KHK rejiminin kalıcı hale getirilmek istendiği kuşkusunu taşıyor.
CHP ANAYASA MAHKEMESİNE GİTMEK İSTİYOR
Bu nedenle Anayasa Mahkemesi'ne gitmek istiyor. Anayasa Mahkemesi'ne başvurma süresi ise yarın, 23 Eylül'de doluyor. AK Parti CHP'nin bunu yapmaması için bazı KHK'larda 'toplumda karşılığı olan' düzenlemelere gideceğini hemen açıklamaya hazır. CHP kaynakları ise bu açıklamaları daha önce de duyduklarını o yüzden somut adım beklediklerini söylüyorlar. Bu somut adımın, görüşmede uzlaşma sağlanırsa bugün ya da yarın çıkartılacak bit KHK ile, daha önceki bazı maddelerin değiştirilmesi, ya da OHAL'in kalkmasıyla geçersiz kalacağının yazılması şeklinde olabileceği konuşuluyor.
Kılıçdaroğlu'nun Yıldırım'a son görüşmelerinde değişiklik beklenen maddeleri yazılı olarak ilettiği biliniyor. Beklentiler arasında gazeteci ve yazarların başkaca kanıtlanmış suçları yoksa tutuksuz yargılanmasından askeri hastanelerin kapatılması kararının geri alınması, gerekirse yeni kurulacak Milli Savunma Üniversitesi'ne bağlanmasına dek bir dizi madde bulunuyor.
ERDOĞAN DAHA ÖNCE YURT DIŞINDAN ONAYLAMIŞTI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD'de bulunmasının uzlaşma sağlanırsa KHK'nın imzalanması konusunda engel oluşturmayacağı, daha önce de cumhurbaşkanlarının yurt dışından onayladığı kararlar bulunduğuna dikkat çekiliyor."