Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan referandum oylanmasından sonra ilk açıklamayı yaptı. Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarından satır başları: 
Koşullar eşit olmamasına karşın demokrasiye sahip çıkmak için her türlü çabayı gösterdi. Hukuk devleti kavramı çok önemli. Eğer yasalara uyulmazsa hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti kavramı büyük ölçüde yara alır.
YSK'dan söz etmek isterim: YSK üzülerek ifade edeyim bu referandumu tartışmaları hale getirdi. Seçim kanunu 98.maddesi aynen şunu söylüyor: TBMM'den geçen seçim kanunu bunu söylüyor. Üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık seçim kurulu mühürü kurulmayan zarflar geçersiz sayılıyor. YSK bunları neden geçerli kabul etti?
Seçim kanunu 101.maddesi. Arkasında sandık kurulu mühürü bulunmayan oy pusulaları geçersizdir. YSK toplandı bunlar da geçerlidir dedi. YSK'ya şunu sormak isterim: Vatandaşlar görevlerini yaptılar, sandığa gittiler. Ama hiçbir kurum kendisini parlamentonun üstünde göremez. Öyle bir yetkisi de yoktur. Ama siz oturuyorsunuz bir kişinin itirazı üzerine bunları geçerli sayıyorsunuz. Hangi gerekçeyle referandumu tartışmalı hale getiyorsunuz.
Maç yapılırken maçın ortasında kural değişmez. YSK maçın ortasında kuralları değiştiyor üstelik yasalara aykırı olarak değiştiriyor. Milletin kararına saygılıyız ama YSK gölge düşürmüştür. 
Biz büyük bir milletiz. İçeride ve dışarıda güçlü olmak isteriz. Gücümüzü hukukun üstünlüğünden almalıyız. Alınan bir tartışmalı karar referandumu tartışmalı hale getiriyor. 
MYK BU AKŞAM TOPLANDI
Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’ne, saat 21.15’te geldi. Kılıçdaroğlu’nun, sonuçlara ilişkin, kurmaylarıyla değerlendirmede bulunduğu öğrenildi. Sonuçların belli olmasından sonra CHP lideri Kılıçdaroğlu parti MYK’sını olağanüstü toplantıya çağırdı.