Sağlık Bakanlığı, doktor olmayanların hastane yönetimine atanmasına imkan veren 6 yıllık uygulamayı kaldırdı. Kulislerde konuşulanlara göre hükümetin bu hamlesi bürokrasiye sızmaya çalışan Menzil Tarikatı üyelerine karşı yapıldı. 

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Kamu Hastaneleri Kurumu kaldırıldı, bunlar 2011 yılından önce olduğu gibi yeniden genel müdürlüğe dönüştürüldü. Kadroları iptal edilen kurumların üst düzey yöneticileri ile il/ilçe sağlık müdürlerinin de görev süreleri sona erdirildi. Yeni yapılanma

Personel atama ve yer değiştirmelerinde etkili olan Sağlık Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü de değiştirildi, bu göreve Dr. Mehmet Akgül getirildi.

çerçevesinde sağlık hizmetleri il/ ilçe sağlık müdürleri tarafından verilecek, İldeki sağlık hizmetlerinden il sağlık müdürleri sorumlu olacak. İl/ilçe sağlık müdürlükleri bu amaçla (başkanlık/başkan yardımcılığı yardımcılığı şeklinde) yeniden yapılandırılacak. İl/ilçe müdürlüğü, başkan/başkan yardımcılığı, başhekim gibi görevlere sözleşmeli personel atanacak. Bu amaçla 9.831 adet kadro verildi. Oluşturulan Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığı ve illerde genel sekreterliklere sözleşmeli personel atandı. Devlet hastaneleri genel sekreterliklere bağlandı, birinci basamak sağlık hizmetleri Halk Sağlığı Kurumu'na bırakıldı. 112 Acil Ambulans görevi de il sağlık müdürlüklerine devredildi. 

Sözcü gazetesine konuşan bazı Sağlık Bakanlığı yetkilileri değişikliğin amacının “Menzil tarikatına” bağlı kişi ve grupların ayıklanması olduğunu söyledi.