Uzunca bir süredir Ankara kulislerinde, Görmez ve çevresinin Ak Parti içerisinde kutuplaşmaya neden olan bir klikle birlikte hareket ettiği ve bu kliğin siyasi hedeflerine ulaşabilmek için Görmez'in çok hassas bir politika yürüttüğü öne sürülüyordu.

Görmez ve arkadaşları ile hükümet arasındaki ipleri koparan süreç ise kutlu doğum etkinliklerinin FETÖ'nün projesi olduğu iddialarının ortaya atılmasıyla başladı.

Diyanet, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önerisine rağmen Kutlu Doğum etkinliklerinde ısrar etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve o dönem Diyanet'in bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından kutlu doğum etkinliklerinin Hicri Takvime göre Rebiülevvel ayında gerçekleştirilmesi istendi. Diyanet yönetimi ise hükümete rest çekti ve kutlu doğum etkinliklerinin Nisan ayında düzenlenmesi kararından geri adım atmadı. Bunun üzerine Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özafşar üçlü kararnameyle görevden alındı.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez, TRT 1'deki Kur'an-ı Kerim yarışmasına da karşı çıktı

Diyanet ile hükümet arasındaki bir başka ihtilaf konusu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da sahiplendiği Ramazan ayında TRT 1'de yayınlanan Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma yarışmasıydı. Görmez teşkilat mensuplarına hitabında "Kur'an-ı Kerim ses yarışmalarının güftesi olarak kullanılacak bir kitap değildir" demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da rating rekorları kıran ve Allah kelamının kıraatını ve mealini milyonların evine taşıyan bu programın Kadir Gecesi düzenlenen finalinde "birileri kendilerine göre eleştirmiş olabilir..." diyerek Görmez'e tepkisini dile getirmişti.

Üstelik bu yarışmanın jüri üyeleri arasında DİB Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin ile yine Kıraat ve Tecvid Hocası Osman Eğin gibi Diyanet mensupları da bulunuyordu. Görmez'in TRT çıkışı, Diyanet mensuplarının da tepkisini çekti.

Diyanet yöneticileri derin bir siyasetin parçası mıydı?

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş son kabine değişikliği öncesi Diyanet'in de bağlı olduğu Başbakan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Kulislerde, Görmez'in ve bazı Diyanet yöneticilerinin kurum içi toplantılarda siyasi iradeyi yok sayan söylemlerine karşı Diyanet'e bürokratik bir kurum olduğu hatırlatmasının Kurtulmuş ile Görmez arasındaki görüş farklılıklarını derinleştirdiği konuşuluyor.

Görmez'in istifası istendi

Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklara göre; 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıldönümünde Beştepe Millet Külliye'sindeki tören sırasında dua eden Görmez'in, FETÖ'ye atıf yapmadan duasını tamamlaması ise bardağı taşıran son damla oldu.

 Ankara kulislerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Körfez ülkeleri ziyareti öncesinde farklı kanallardan Görmez'in istifasını istediği konuşuluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda üst üste toplantılarla durum değerlendirmesi yapan Görmez ve arkadaşlarının, istifanın kendilerince din adamı karizmasını yaralayacağını düşünerek 'görevi iade edeceğiz' algısını oluşturmaya çalıştığı iddia ediliyor.

Görmez'in istifasında kurumda yapısal reformların gerçekleştirilmemesinin, terörle mücadelenin yapıldığı bölgelerde HDP/PKK'nın sözde imamlarının propagandalarına seyirci kalınmasının, 15 Temmuz öncesi ve sonrasında FETÖ ile yeteri kadar mücadele edilmemesinin, Görmez'in FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e, kendisine methiyelerde bulunduğu bir mektup eşliğinde Diyanet'in bir eserini hediye etmesinin de etkili olduğu iddia ediliyor.

Görmez Rektör mü olacak?

Son günlerde bazı basın yayın organlarında çıkan "Görmez rektör olacak" haberlerinin de yine bir algı operasyonunun parçası olduğu öne sürülüyor.

Mehmet Görmez'in rektör olacağı beklentisinin aksine Cumhurbaşkanı ve Hükümet böyle bir taleple ilgili net bir karar vermiş değil. Olası adaylar üzerinde değerlendirmeler yapılıyor.

Diyanet’in yeni başkanı kim olacak?

İsmi uzunca süredir konuşular Karadeniz Teknik Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu’nun Diyanet İşleri Başkanı olması bekleniyor. Aşıkkutlu da Görmez gibi Hadis Ana Bilim Dalı Hocası.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ın istişareleri sonucunda ortaya çıkacak ismin önümüzdeki hafta açıklanması ve Diyanet teşkilatındaki revizyonun tamamlaması bekleniyor.

Diyanet kulislerinde genel müdürlerden daire başkanlarına varıncaya kadar kapsamlı bir değişiklik yapılacağı ve yenilenmenin Türkiye Diyanet Vakfı başta olmak üzere bir çok kademede de gerçekleştirileceği konuşuluyor.