Suriye’nin kuzeyinde PYD, yanında YPG gibi bir terör koridoruna müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Cerablus halloldu. Aynı şekilde Rai temizlendi. Şimdi Bab’a doğru iniyoruz ama ‘Oraya kadar niye iniyorsunuz?’ Şimdi soru bu. Ya ineceğiz. Bizim buraları bize tehdit unsuru olmaktan çıkarmamız gerekiyor” dedi.
Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için ABD’ye giden Erdoğan özetle şunları söyledi...


GÜVENLİ BÖLGE İHTİYACI
“ZİRVE konuşmasında Türkiye’nin Suriye krizinin başından bu yana tek başına üstlendiği ağır sorumluluğu detaylarıyla dile getireceğim. Sorunun çözümü için yıllardır dile getirdiğimiz güvenli bölge ve terörden arındırılmış bölge ihtiyacını bir kez daha ifade edeceğim. Fırat Kalkanı harekâtının mülteci krizinin hafifletilmesine yaptığı katkılarını da zirvede paylaşacağım. Bu harekât kapsamında bugün yaklaşık 900 kilometrekarelik bir alan terör unsurlarından temizlendi. Bu hattı şu anda güneye doğru ilerletiyoruz. Yani toplamda 5 bin kilometrekarelik bir alan olarak burayı değerlendirebiliriz güvenli bölge noktasında.

Suriye krizini meşruiyet ve adalet temelinde çözüme kavuşturma noktasında kaybedilen her saniye, her dakika BM için utanç kaynağıdır. Mültecileri insanlık dışı muamelelere tabi tutarak, tel örgülerin arkasına saklanarak bu soruna çözüm bulunmaz.

‘HAYIRDIR’ DİYE SORARIZ
(Amerikan jetlerinin Esad rejimi askerlerini vurmasıyla doğan krizin Fırat Kalkanı’nı etkileyip etkilemeyeceği) ABD’li yetkililerin açıklaması, yanlışlık olduğu istikametinde. Bunun daha ilerisini belki seyahatte yapacağımız bazı görüşmelerde Amerikalı yetkililere ‘Hayırdır nedir nasıl oldu?’ diye bu soruyu sorar, bunun gerçeğini daha yakından öğrenme fırsatını buluruz.

(Amerikan unsurlarının Özgür Suriye Ordusu tarafından sahadan uzaklaştırılması) ABD’nin özel kuvvetleri tabii ki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından istenmiyor. Çünkü ÖSO’ya yönelik ABD’li yetkililerin davranışları süreci bu noktaya doğru itti. Fakat orada bizim Özel Kuvvetler mensuplarımız, Amerikalı özel kuvvetlerin oradaki yetkililerini 27 veya 30 kadardı, oradan almak suretiyle oradan çıkardılar. Böylece sulh ile işi bitirmiş oldular.

MÜMBİÇ ARAPLARA AİTTİR
Tel Abyad Arapların yerleşim bölgesidir. Çeşitli operasyonlarla önce DEAŞ burada elde ettiği yeri kendisinden sonra PYD, YPG bunlara bıraktı. En doğudan başladılar. Bu şekilde geldiler. Hedef Afrin’le birleşmek suretiyle Akdeniz’e ulaşmaktı. Biz niye sabrettik de Gaziantep olayından sonra patladık. Bunu ABD’ye, batıya, koalisyon güçlerinin tamamına söyledik. Mümbiç operasyonunda kesinlikle PYD -YPG olmayacak dedik. Çünkü orası yüzde 95’i itibariyle Araplara aittir. Bunlar sanki Mümbiç’i PYD’ye ait bir yermiş gibi göstermek suretiyle oradan gir ondan sonra kuzeye doğru çık. Yanlış yapıyorsunuz. Kuzeyden güneye yapalım. Beraber yapalım. Dediler ki 3- 4 ay sürer. 15-20 günde bitti. ‘Haklısınız’ dediler. Ama haklı olmak bir şey getirmiyor ki. Bölgeyi tanıyan biziz. Buradaki insanların ruhunu okuyan biziz. Burada bizi dinleyin ya. El ele verelim şu pisliği temizleyelim.