Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,İstanbul'daki Haliç Kongre Merkezi'nde MÜSİAD'ın iftar programında açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Dünyadaki hiçbir mazluma, hiçbir garibe sırtımızı dönme hakkımız yoktur. MÜSİAD üyesi tüm iş adamlarımızın ensar bilinciyle misafirlerimize sahip çıktıklarına inanıyorum. Ülkemiz misafir ettiği, sadece İstanbul bünyesinde barındırdığı 500 bine yakın muhacirle tüm dünyaya örnek oluyor.
Rabbim ensar bilinciyle hareket eden herkesten razı olsun. Ramazan demek paylaşmak demek, hak ve hukuku gözetmek demektir. Bugünün dünyasında bu değerlerin sadece sözünü etmek dahi cesaret istiyor. Mutlak adalet diye bir şeyin olmayacağını elbette biliyoruz. Herkesin çalışması, bilgisi, birikimi, içinde bulunduğu şartlar ortamında kazanç elde etmesi normaldir. Ama dünyanın yüzde 99'u, kalan yüzde 1'i için çalışıyorsa burada ciddi bir sorun vardır.
Bizim ülke ve millet olarak tarihimizde sömürgecilik lekesi yoktur. İnşallah hiçbir zaman da olmayacaktır. Kendimiz kalkınırken geride bıraktığımız yerleri enkaza dönüştürmedik. Bizim medeniyetimizde veren el, alan elden üstündür.
Türkiye geçtiğimiz 14 yılda her alanda büyük bir başarı hikayesi yazmıştır. Birinci çeyrekte Türkiye'nin büyüme oranı 4,8. Nerede diğerleri? Nal topluyorlar.
6 yılda 10 milyar dolar mültecilere harcama yaptık. Keşke daha iyi, daha güzel hizmetler verebilsek. Hepsini konteynırlarda yaşatsak. Bunlar bize kaybettirmeyecek, kazandıracak.
Türkiye'nin 1985 yılında başlattığı ilk planlı kalkınma yardımlarının bütçesi sadece 10 milyon dolardı. 2014 yılında insani yardımlarımızın toplamı 6 buçuk milyar dolara ulaştı. Benzer bir tabloyu ülkemizdeki sosyal yardımlar konusunda görüyoruz.
Dünyadaki mazlumlara el uzatırken, ülkemizdeki mağdurları asla ihmal etmedik. Buna rağmen Türkiye büyümesinden de geri kalmıyor.
Son 3 yıldır ülkemizde yaşanan hadiselerin ekonomiyi yorduğunun farkındayız, ama küçülttüğünü kabul etmiyoruz. İnşallah artık bu dönemi yavaş yavaş geride bırakacak ve yeni bir güçle 2023 hedeflerimize doğru ilerleyeceğiz.
Yaşanan bunca hadiseden ders almayan birilerinin hala toplumun her kesimini tahrik ederek yeni huzursuzluklar peşinde koştuklarını biliyoruz. Bölücü terör örgütü ve onun siyasi destekçileri bölgede sokağa çıkamaz hale geldiler. Haliç'in karşısında Eyip Sultan Camii var. Dünyaya sesleniyorum, terörle mücadelemiz, bu operasyonlarımız sükun sağlanmadıkça durmayacaktır.
Türkiye'nin istikrar içinde büyümeye, üretmeye, kalkınmaya ihtiyacı var. Kendi aramızda kavgaya tutuşamayız. Gün birlik günüdür. Güçlü olma günüdür. Bir olacağız, beraber olacağız.