ADANA'daki Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) biraraya gelen yaklaşık 100 öğrenci, 32'nci kuruluş yıldönümünde Yükseköğretim Kurulu'nu (YÖK) protesto etti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'öğrenci evleri' ile ilgili sözlerine de tepki gösterdi.
ÇÜ'nün Balcalı Yerleşkesi'ndeki R-1 Derslikleri önünde toplanan yaklaşık 100 kız ve erkek öğrenci, Başbakan Erdoğan'ın "Kız öğrencilerle erkek öğrenciler aynı evde kalıyor, bu muhafazakar yapımıza ters" açıklamasına atıfta bulunarak yan yana oturdu. ÇÜ'de görevli akademisyenler ile Eğitim-Sen üyelerinin de destek verdiği eylemde öğrenciler, 32'nci kuruluş yıldönümünde YÖK'ü de protesto etti. Alkış ve ıslıklarla hükümet aleyhine sloganlar atan gruptakiler adına konuşan ÇÜ öğrencisi Eren Öztürk, "Bizler üniversitelerde tüm özgürlüklerin savunucusuyuz. Her türlü gerici uygulamaya karşı mücadele edeceğiz" dedi.
PROFESÖR DE ELEŞTİRDİ
Eylemde öğrencilere seslenen ÇÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş de Başbakan Erdoğan'ın öğrenci evleriyle ilgili sözlerini eleştirdi. Üniversitelerin YÖK ile bilimden ve eğitimden uzaklaştığını savunan Prof. Dr. Gümüş, şunları söyledi:
"Biz bütün özgürlüklerin yanındayız ama özgürlükleri kısıtlamanın yanında değiliz. Yurt meselesi, memleket meselesidir. Barınma ve beslenme en temel şeyimiz. Birçok ailemiz barınma olanağını devlet sunmadığı için bilerek sunmadığı için okullara, daha iyi okullara gidemiyorlar, büyükşehirlere gidemiyorlar, ÇÜ'ye gelmeyen okulu bırakmak zorunda kalan arkadaşlarımız var. Sadece yurt verilmediği için bulamadığı için bu aileler bu durumda. Bilginin birinci şartı felsefe, sanat, özgürlüktür. Bunlar yoksa erdem yoktur. Esas ahlaksızlık odur. Bir ülkenin ahlaklı, erdemli olmasının birinci koşulu bilgidir, ikincisi cesarettir. Korkarsak birileri bu alanları dolduruyor."
Yapılan konuşmaların ardından gruptakiler, bir süre yerleşke içinde slogan atarak yürüyüş yapıp dağıldı.