BBC Türkçe’ye konuşan KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, PKK’nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan’ın “başmüzakereci” olduğunu ancak pratiği kendilerinin yürüttüğünü söyledi. “Önder Apo'yla hareketimizin herhangi bir ilişkisi yoktur” diyen Bayık buna karşılık Öcalan ile görüşmeden hiçbir adım atmayacaklarını da belirtti ve “Hiç kimse önder Apo'yla PKK'yi birbirinden koparamaz” diye ekledi.

"Önder Apo orada çarmıkta gerilmiş durumdadır. Sürekli kameralarla izleniyor, sürekli baskı altındadır. Ellerinde rehinedir. Güya önder Apo'yla hareketi vurmaya çalışıyorlar. Bunu hiçbir zaman başaramayacaklar. Önder Apo baş müzakerecidir. Müzakereyi kabul ederlerse eşit ve özgür şartlarda bu müzakereyi yürütür. Pratiği yürüten biziz. Pratikten biz sorumluyuz, önder Apo sorumlu değil. Önder Apo'nun İmralı'da yapacağı bir şey yoktur o anlamda. Önder Apo, oradan ne hareketi yürütebilir ne pratiği yürütebilir, ne de bu konularda herhangi bir karar verebilir. Öyle bir şansı, öyle bir imkânı yoktur. Önder Apo'ya o imkânı tanımamışlardır. Önder Apo'yla hareketimizin herhangi bir ilişkisi yoktur."

Cemil Bayık, silahlı güçlerin yurt dışına çekilmesi kararını kimin alacağıyla ilgili soruya ise, "Onun kararını ancak biz veririz, başkası veremez. Ne HDP verebilir ne de önder Apo verebilir. Önder Apo rehinedir ellerinde. Önder Apo bu koşullarda hangi kararı verebilir?" diye yanıtladı.

Öcalan’ın çekilme çağrısı yapması halinde nasıl davranacakları sorusu üzerine ise, “Olamaz. Olsa da biz karar veririz. O bizi ilgilendiriyor” dedi.

Bayık ayrıca, Kandil ile İmralı arasında çelişki olduğu iddialarını da yalanladı.