'BAĞDAT'TAN SEVKİYAT YAPILMIYOR'
Törenin ardından tesisi gezen Bakan Taner Yıldız, elektronik sistemler hakkında bilgiler aldıktan sonra depoların olduğu alana geçti. Burada tesis hakkında bilgiler veren Yıldız, şunları söyledi:
"Arkamızda gördüğünüz saha hem Bakü - Tiflis - Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın nihayetlendiği tankların bulunduğu nokta hem de 'Kerkük - Yumurtalık Ham Petrol' diye isimlendirdiğimiz Irak'tan gelen petrolün nihayetlendiği nokta. Beyaz tanklar BIL'e ait yani Bakü - Tiflis - Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın depolama alanları. Kahverengi tanklar da Irak'tan gelen petrolün depolanma alanları. Kahverengi tanklar 12 tanedir, bunun 7'si Bağdat'tan gelecek petrolün ayrı bir şekilde depolanmasını, diğer 5 tank da Kuzey Irak'tan gelen ham petrolün depolanmasını ihtiva eder. Şu an Bağdat'tan Mart ayından bu yana sevkiyat yapılmadığı için tanklarımız boş. Her an Bağdat'tan gelebilecek sevkiyatı alabilecek ve depolayabilecek kapasiteye sahibiz. Kendilerinin sevkiyat yapıyor olması halinde buradan tüketiciye doğru sevk ederiz. Tabi Kuzey Irak'tan şu anda 2.6 milyon dolar varillik kısmı depolarda bekliyor ve sevkiyata hazır. Onlar bunu ihaleyle satıyor olmaları halinde veya bunları sevk ediyor olmaları halinde tekrar sevkiyat istediğimiz noktalara ulaşacaktır. Şu an çok küçük miktarda Kuzey Irak'tan sevkiyat yapılmaktadır ama bu depoların boşalması bizim de tabii ki önceliğimiz. Buna karar verecek olan da Irak'ın kendisidir. Buradaki petrollerin bir kısmı Irak'ın bir kısmı da Azerbaycan'ın ortak petrolleridir. İnşallah burayı çok daha geniş bir enerji merkezi haline getirmeye gayret ediyoruz. Diğer farklı projeleri de birazdan sanayicilerle yapacağımız toplantıda kararı vermiş olacağız."
DOĞALGAZ FİYATI, 2008'İN ALTINDA
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, başta IŞİD olmak üzere Ortadoğu'da yaşanan olaylar nedeniyle dünya petrol fiyatları arttığı hatırlatılarak bu artışın Türkiye'ye zam olarak yansıyıp yansımayacağı sorusu üzerine şöyle konuştu:
"İstikrarsızlığı hiç sevmeyen sektörlerden biri enerji sektörüdür. En ufak bir hareketlenme enerji sektöründe çok daha yüksek maliyetlere yol açmakta. O yüzden yalnızca kendi istikrarımız değil bölgenin de istikrarı bizim için önemlidir. Dünya petrol piyasalarında maliyetler arttı tabii ki doğalgaza da bağlı maliyetler bununla beraber artmış oluyor ama biz tüketicimize sanayicimize bunları yansıtmamakla alakalı gayretlerimizi, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bildiğiniz gibi, her ayın sonunda doğalgazla alakalı, her 3 ayda 1 de elektrikle alakalı fiyat düzenlemeleri yapılıyor ve şu anki Türkiye'deki doğalgaz fiyatları 2008 kasım ayı fiyatlarından daha düşüktür. Bütün bunları düzenleme isteğimizden gayretimizden kaynaklanıyor ve vatandaşımızın, sanayicimizin temiz enerji kaynaklarından hem meskenlerde hem de sanayi tesislerinde yararlanmasının önünü daha fazla açmamız gerekiyor. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar da bundan ibarettir."
HATAY'A GEÇTİ
Bakan Taner Yıldız, tesisi gezdikten sonra sanayicilerle bir toplantı yaptı. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Yıldız, Başbakan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitingine katılmak üzere karayolu ile Hatay'a hareket ettti.