ADANA Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi (AKDAM) Başkanı Münire Dağ, Türkiye'de kadınların hala namus cinayetlerine kurban gittiğini söyledi. Kadına yönelik şiddet ve çocuk gelin utancının sona ermesi gerektiğini vurgulayan Münire Dağ, kadınların toplumsal yaşamda eşit ve daha etkin olması için sorunlara çözüm bulunmasını istedi.
AKDAM Başkanı Münire Dağ, Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın hazırladığı 7'nci Dönemsel Türkiye Raporu'nu değerlendirdi. Rapora göre, Türkiye'de kadınların toplumsal yaşamda çok etkin olmadığının görüldüğünü savunan Münire Dağ, "Kadınların siyasetteki yerinden, kamu kurumlarında istihdamlarına kadar çok sorun var. Kadınlar hala ülkemizde namus cinayetlerine kurban gidiyor. Çocuk gelin ve kadına yönelik şiddet utancı bile sorunların mutlaka çözülmesi için önemli neden" dedi.
RAKAMLARI PAYLAŞTI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın hazırladığı 7'inci Dönemsel Türkiye Raporu'ndaki verilerin çok önemli olduğunu bildiren AKDAM Başkanı Münire Dağ, şöyle konuştu:
"Raporda yer alan resmi verilere göre, ülkemizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'ne bağlı 90, sivil toplum kuruluşlarına ait 3 ve yerel yönetimlere bağlı 32 olmak üzere toplam 125 konukevi, 3 bin 221 kişilik kapasitesiyle şiddete uğrayan kadınlar için hizmet veriyor. Kadınların yerel yönetimlerde temsil oranlarına bakıldığında ise 29 Mart 2009 seçimlerine göre seçilen toplam 2 bin 903 belediye başkanından sadece 26'sının kadın olduğu görülüyor. Devlet Personel Başkanlığı'nın 2013 mart ayı verilerine göre kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personelin yüzde 36'sı kadın. Kadınların bürokrasi içerisinde üst düzey karar verici konumlardaki oranı ise sadece yüzde 10.3 olarak görünüyor. Kamuda 143 genel müdürden 5'i, 342 genel müdür yardımcısından 37'si, 2 bin 56 daire başkanından ise 295'i kadın. Savcıların yüzde 7.4'ü, hakimlerin ise yüzde 34.4'ü kadın. Ülkemizde üniversitelerde kadın öğretim elemanı oranı yaklaşık yüzde 41.1 ve 162 üniversitenin 11'inde kadın rektör görev yapıyor. Türkiye'nin 189 büyükelçisinden 22'si kadın. 2011 yılı verilerine göre kadın istihdam oranı yüzde 25.6 ve istihdamda yer alan 100 kadından 57.8'i herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmaksızın çalışıyor."
'HAZİRANDAN BERİ 5 BİN KADIN ŞÖNİM'E BAŞVURDU'
Türkiye'nin kadına yönelik şiddeti ve çocuk gelin utancını yok etmesi gerektiğini anlatan AKDAM Başkanı Münire Dağ, şunları kaydetti:
"Devletin kurduğu Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) ile hem kadına yönelik şiddetin önlenmesi, hem şiddet mağduru kadınlara yönelik, hem de şiddet uygulayan ya da uygulaması muhtemel kişilere karşı şiddeti önleme hizmetleri veriliyor. Şimdi 14 pilot ilde hizmet veren ŞÖNİM'lerde uzman personeller görev yapıyor. Tercihen kadın personelin istihdam edildiği ŞÖNİM'lerde şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik destek ve izleme hizmetlerinin veriliyor. Çalışmalarını tek kapı sistemi ile 7 gün 24 saat esasına göre yürütüyor, insan onuruna yaraşır, etkili ve süratli hizmet sunumu sağlamaya, kadının ekonomik, psikolojik, hukuki ve sosyal olarak güçlendirilmesi odaklı çalışıyor. Geride bıraktığımız 2013'de, medyaya yansıyan haberler değerlendirildiğinde kadınlar açısından hiç de olumlu geçmediğini söylemek yanlış olmaz. Çocuk gelinler, kadın erkek eşitsizliği, siyasette kadının yerinin olmayışı gibi konular gündemdeki yerini koruyor. Adana'da ŞÖNİM geçen haziran ayında açıldı. Oraya hazirandan bu yana 5 bin kadın ve sadece 2 erkek başvurmuş. Bu da kadınların toplumsal yaşamda eşit ve daha etkin olması için sorunlara çözüm bulunması gerektiğini gösteriyor."