Salih ÜÇTEPE/ADANA, () - ADANA Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye'de 12 yıldan bu yana, tek parti iktidarının otoriter ve totaliter devlet rejimlerine özgü  şekildeki eylem ve uygulamaların en üst seviyede göründüğünü söyledi.
2014-2015 Adli Yılı Açılış Töreni, Adana Adliyesi içindeki Mahmut Esat Salonu'nda yapıldı. Törene Başsavcı Vekilleri Cumali Tülü, Mustafa Yalçın, Mehmet Arıkan ile Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Adana Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Kaya, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Arslan ile hakimler, savcılar ve avukatlar katıldı. Burada bir konuşma yapan Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye'de adli yıl açılış törenlerinin 1943 yılından bu yana yapıldığını belirterek, "Türkiye'de ara rejim ve darbe dönemleri haricinde bu törenler hep devam etmiş ve bu törenlerin hiç birine bir müdahale edilmemiştir. Hiç bir yetki ve sorumluluk sahibi bu törenlerde bağımsız savunmayı, yurttaşın hak arayışını ve adalete erişiminde temsilcisi olan savunmanın örgütlü sesi ve çatı organı olan Türkiye Barolar Birliği Başkanı'nın konuşmasından rahatsızlık duymamıştır" diye konuştu.
Türkiye'de 12 yıldan bu yana tek parti iktidarının otoriter ve totaliter devlet rejimlerine özgü bir şekildeki eylem ve uygulamalarını en üst seviyede göründüğünü ileri süren Mengücek, şöyle konuştu:
"Temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığından, hukukun üstünlüğünün değil üstünlerin hukuku, siyasi nüfuz ve baskı sonucunda Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nun daha önce Danıştay'da başlayan ve yeni adli yılın açılışında ise davetiyesi gönderilmiş konuşması süresi belirlenmiş olasına rağmen Yargıtay Başkanlar Kurulu'nda yeniden oylamaya bile gidilip bu konuda söz hakkı verilip verilmemesi bile aslında çok tuhaf eleştirilmesi gereken ve son derece üzücü bir olaydır. Burada Türkiye Barolar Birliği Başkanı üzerinden susturulmak istenen 'olsa da olur olmasa da olur' mantığı ile hareket edilen şekli bir unsur olarak görülen ve varlığından hep rahatsızlık duyulan savunmaya yönelmiş olan bir saldırıdır. Biz öncelikle hukuku askıya alan, hukukun üstünlüğünü yok sayan ve siyasi nüfuz ve baskısıyla ülkeyi derlenme ve toparlanmaktan ziyade ayrımcılığa götürmek isteyen zihniyeti kınıyorum."
Törende, meslekte 30 ve 35 yılını dolduran 30 avukata plaket ve teşekkür belgesi verildi.

FOTOĞRAFLI