İbrahim MAŞE- Mustafa İNSAN/MERSİN, () - MERSİN'de Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge Komutanlığı'nda görevlendirilen 'TCSG Yaşam' arama ve kurtarma gemisi göreve başladı.
Mersin Limanı'da demirleyen 'Yaşam' için düzenlenen törene, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Fatih Erhan, İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan, Emniyet Müdürü Hasan Hüseyin Bahar, askeri personel ve daire müdürleri katıldı.
90 metre boyunda, 12 metre genişliğinde olan ve arama kurtarma çalışmalarında yararlanılacak olan Yaşam'ın göreve başlama töreninde ilk olarak söz alan Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Erhan, "Komutanlığımızı dünyadaki Sahil Güvenlik Komutanlıkları arasında özel bir seviyeye taşıdığına inandığımız, denizcilik gücümüze önemli katkılar sağlayacak olan Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemileri Projesi'nin dördüncü ve son gemisi olan 'Yaşam', Suriye sınırından, Muğla sınırına kadar yaklaşık bin 200 kilometrelik alanda görev icra etmek üzere Mersin'de göreve başlamış bulunmaktadır. 'Dosta güven, umutla yaşam' parolası ile isimleri 'Dost, 'Güven', 'Umut' ve 'Yaşam' olarak belirlenen arama kurtarma gemilerinden 'Yaşam', bundan sonra bölgemizde görev yapacaktır. 22 Knot sürat yapalbilen, kesintisiz 8 gün boyunca denizde kalarak 3 bin deniz mili yol katedebilen Yaşam, arama kurtarma merkezi, helikopter platformu ve yangın söndürme sistemleri dışında, acil tıbbi müdahale odası ve ekibi, dalgıç personeli gibi denizde hayat kurtarma yeteneğine sahiptir" dedi.
Erhan, konuşmasının ardından Gemi Komutanı Sahil Güvenlik Yarbay Oğuz Bavbek'e Komutanlık Flandırası'nı (fors) verdi.
Teslimin ardından söz alan Vali Güzeloğlu ise, "Yaşam gemisi Türk mühendislerinin, işçilerinin el emeği, gayreti ve Türk gücü ile üretilmesinin büyük bir başarı olduğunu belirtmek isterim. Akdeniz Bölge Komutanlığı bünyesinde sularımızın ve sınırlarımızın emniyet ve güvenliğinin tesis edilmesinde bu onurlu görevi üstlenecek Yaşam gemisinin, güçlenen, gelişen ve geleceğe emin adımlarla ilerleyen, ülkemizin gücüne güç katacağının altını çiziyorum. Bu gemide en üstün teknoloji, radar ve seyir sistemleri, arama kurtarmaya yönelik imkan ve kabiliyetleri, helikopter ve hava destekli operasyon yeteneğini yöneten güçlü bir birime sahip. Dünyadaki arama kurtarma gemileri arasında hızı ile de önde. Buna bağlı olarak denizde arama kurtarma görevini icra edecek botlarımız var. Çok uzun menzilli radar ve haberleşme sistemleri var. Gurur verici bir gemiye sahip olduğumuz için mutluyuz" diye konuştu.
Konuşmanın ardından gemiyi gezen protokol üyeleri, geminin yetenekleri ve görevleri hakkında yetkililerden bilgi aldı.

FOTOĞRAFLI