İZMİR'deki Alaybey Askeri Tersanesi’nde, alabora olunca 2’si sivil 8’i asker 10 personelin şehit olduğu 'TCG Değirmendere Römorkörü', içerisinde bulunduğu havuzun suya batırılması ardından vinç yardımıyla yüzdürüldü.
Alaybey Askeri Tersanesi’nde, geçen 23 Aralık’ta meydana felen faciada, Mersin bölgesinde görevli, donanmaya bağlı 'Değirmendere Römorkörü', yapılan bakımı ardından denize indirilirken 'Y128' numaralı havuzda yan yattı. Kazada, Astsubay Başçavuş Veysel Gündoğdu, erler Süleyman Mert Paşalı, Fehmi Kocaman, Alican Bülbül, Semih Sözen, Serdar Baloğlu, Rıdvan Çöpçü, Yavuz Arslan, işçiler Cafer Kırbaş ve Ercan Biçer şehit oldu. Soruşturma kapsamında, olay günü havuzlama mühendisi olarak görev yapan sivil personel Ö.U. tutuklandı.
HAVUZ BATIRILDI, ÇALIŞMA BAŞLADI
Römorkörün yüzdürülmesi için hazırlıkların tamamlanması ardından geçen cuma günü ilk deneme yapıldı. Ancak, vinçlerin yetersiz gelmesi üzerine bu girişim başarısız oldu. İlk deneme ardından bu tür gemi yüzdürme operasyonlarını gerçekleştiren başka ülkelerdeki firmaların da büyük maliyetler çıkarması üzerine askeri yetkililer, tekrar çalışma başlattı.
Yaklaşık 36 saat süren hazırlık ardından ilk olarak römorkörün alabora olduğu Y128 isimli havuz, gemilerin karaya çıkmasında kullanıldığı gibi su alması sağlanarak kontrollü olarak batırıldı. Ardından da, tersanede bulunan vinçlerin yanı sıra, Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’ndan getirilen 600 ton kaldırma kapasiteli yüzer vinç de çalışmalarda kullanıldı. Yaklaşık 3 saat süren çabalar ardından kaldırılan römorkörün yüzdürülmesi sağlandı. Römorkörün tamamen doğrultulması ardından, son kontrollerinin mühendisler tarafından yapılacağı, daha sonra vinçlerden ayrılarak yüzdürülmesinin planlandığı ifade edildi.