TÜRKİYE'deki yaklaşık 22 milyon tonluk buğday üretiminin 1.2 milyon tonunu karşılayan Adana'da, düzensiz yağışlar nedeniyle buğday tarlalarının sadece yarısı başaklandı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, bu durumun buğdayda yüzde 30 oranında verim kaybı olacağını gösterdiğini söyledi.
ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, 'Erkenci buğday' yetiştiren Adana'da ekimin 15 Kasım- 15 Aralık tarihleri arasında yapıldığını anlatırken, "Bu dönemde ekilen buğdayların 15 Ocak'a kadar yeterli yağmuru alması gerekiyordu. Bu dönemden mart ayına kadar yeterli yağış olmadı. Buğday bu süreçte su ve yeterli besin alamadığından zamanında çimlenip yeterince kardeşleme yapamadı" dedi.
"BUĞDAY PİYASASINI ETKİLER"
Düzensiz yağışlar nedeniyle buğday tarlalarının yarısının başaklandığına yarısının da henüz başak vermediğine dikkat çeken ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, şunları kaydetti:
"Başak veren buğdaylar, önceden nemlenen toprağın rutubetli kısmında kalan tohumlardır. Henüz başak vermeyen buğdaylar da, düzensiz yağışlar nedeniyle geç çimlenenlerdir. Bu üretim açısından önemli bir risk. Geç dönemde çimlenen buğday yeterince kardeşleme yapamayacak. Bu durumdaki buğdayın başağı da, içindeki ürün de az olur. Bu nedenle verim çok düşük çıkacak. Bunun için Adana'da yıllık 1.2 milyon ton olan buğday rekoltesinin, en az yüzde 30 oranında düşmesini bekliyoruz. Bu rakam çok önemli. Çünkü Adana buğdayı Türkiye'nin ilk hasat edilen ürünüdür. Kentte mayıs ayı sonlarında başlayan buğday hasadı, Türkiye'nin başka bölgelerinde hasat daha geç olduğu için buğday piyasasını belirler. Yani buğday piyasası da olumsuz etkilenecek."

YB(OA/İD) (FOTOĞRAFLI)