Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında ticaret merkezlerinin kurulması planlanıyor.

Çeşitli resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz Al Suud'un heyetinde Ticaret ve Sanayi Bakanı Tevfik bin Fevzan er-Rebia da yer aldı.

Konuk Bakan er-Rebia, Türkiye ziyareti kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile görüştü. Görüşmede iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerle iş birliği olanakları ele alındı.

Bakan Tüfenkci, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında ticaret merkezlerinin kurulması önerisinde bulunurken, böylece iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılabileceğine işaret etti.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan er-Rebia, söz konusu öneriyi olumlu karşıladıklarını söyledi.

'İyi bir fırsat'

Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ticareti geliştirmeye yönelik her türlü girişimle ilgileneceklerini belirten er-Rebia, ticaret merkezleri kurulmasının kendileri için son derece önemli olduğunu ifade etti.

Özellikle kaliteli ticareti tesis etmeyi, sahte ve taklit eşyanın satışıyla mücadeleyi, iki ülke arasındaki ticaretin mümkün olduğu kadar kolaylaştırılmasını önemsediklerini vurgulayan er-Rebia, "Bu çerçevede ticaret merkezlerinin açılması gerçekten ticaretin geliştirilmesi ve teşvik edilmesi açısından iyi bir fırsat, iyi potansiyel teşkil edebilir." dedi.

Bakan er-Rebia, ticaret merkezlerine ilişkin detaylı bir analizle bu konuya yönelik çalışmaların yapabileceğini bildirdi.

Karşılıklı ticaret köprüsü

Edinilen bilgiye göre, kurulması planlanan ticaret merkezleri, serbest bölgelerden farklı bir yapıya sahip olacak. İki ülkenin ürünleri, söz konusu ticaret merkezlerinde bazı vergisel avantajlarla satışa sunulacak.

Uzun vadede ise iki ülkenin ürünleri, ticaret merkezleri aracılığıyla Türkiye üzerinden Avrupa'ya, Suudi Arabistan üzerinden de Ortadoğu ülkelerine satılabilecek.

Söz konusu merkezlere yönelik teknik çalışmanın iki ülke yetkililerince önümüzdeki günlerde başlatılması bekleniyor.