Taşeron işçilerin kamuya özel sözleşmeli personel olarak alınmasıyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamasının ardından, sendikalar 4D diye yeni oluşturulup bu statüden 'üye yapabilecekler mi' derdine düşerken, taşeron işçi çalıştıran firmalar ise 'geçmişteki gibi kamuda işçi çalıştırılmayan dönem başlayacak' uyarısı yaptı. Bu kapsamda tüm taşeron firmalarda çalışan idari personelin işsizlikle karşı karşıya kalabileceği de belirtiliyor.


'SİSTEMİN FİŞİNİ ÇEKTİLER'

Yeni Şafak Gazetesi'ne konuşan, Kayram Sosyal Hizmetler Limited şirketinin sahibi Kadir Semih Bayraktar, bu yılın başında 60 milyon liralık bir hizmet sözleşmesi imzaladığını, 2 milyon liralık makine ekipmanı alımı yaptığını söyledi. Bu sözleşme için 900 bin liralık sözleşme bedeli ödediğini ve bütün ev, araç ve işyerleri olarak mal varlığını bankaya ipotek ettirdiğini kaydeden Bayraktar, “Bütün sistemin bir anda fişini çektiler” ifadesini kullandı. Bayraktar ayrıca, bankalarla sorunların başlandığına işaret ederek, şöyle dedi: 

“Sözleşme imzalayacak firmalar geçici teminat mektubu verdi. Sözleşme davet yazılarını aldı. Ancak bankaların taşeron uygulaması kalkacağı gerekçesiyle teminatı geri iade ediyor, sözleşmeleri imzalayamıyoruz. Bankalar yakında geçici teminat mektuplarını irat kaydedeceklerini söylüyor. Yakın zamanda kredileri geri çağıracaklarını dile getiriyorlar. Borçluluk çarkını çevirmeye çalışan firmalar içler acısı hale düştü."

'TÖVBE ETMİŞ ÇALIŞAN'

Türkiye'de 6 bin firmanın taşeron hizmeti verdiğini anlatan Bayraktar, bu firmaların idari personellerinin işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını kaydetti. Bayraktar, “Kimi bürolarda 25-60 arasında işlerin sevk ve idaresi ile ilgili çalışan idari personel var. Firma sayısı, çalışan sayısı ve bunların aileleri ile birlikte ortaya ciddi bir işsiz kalacak kişi sayısı çıkacak. Bu iş sona erdiğinde en az 200 bin kişi işini kaybedecek. Adını soyadını yazmaktan aciz kadın çalışanımı şimdi kamuya özel sözleşmeli yapacaklar. Bu kadın 3 yılda bir nasıl sınav kazanacak. Yine 20 yıl önce bir hırsızlığa bulaşmış ancak tövbe etmiş, ama sicili olan kişi kamu personeli olmaya haiz değil denilecek bu kişi de işinden olmuş olacak” sözleriyle yaşanacak olası risklere dikkat çekti.

Kayram Sosyal Hizmetler şirketinin sahibi Kadir Semih Bayraktar, bu yılın başında 60 milyon liralık hizmet sözleşmesi imzaladığını, 2 milyon liralık makine ekipmanı alımı için de bankaya ev ve iş yerlerini ipotek gösterdiğini söyledi.

'ALT YAPI YATIRIMLARI HEBA OLACAK'

Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi Çizmeciler Limited Şirketi yöneticisi Bülent Çizmeci de merkez bürolarda onlarca çalışanın işsiz kalacağını ayrıca milyon liraları bulan alt yapı, makina ve ekipman yatırımlarının heba olacağını söyledi. Çizmeci, "Alanında binlerce firmanın faaliyet göstermekte olduğu çok ciddi bir sektör bir anda bitti” diye konuştu.

BELEDİYE İŞTİRAKİNDEN KİMSE ALINMIYOR

Öte yandan 4D olarak oluşturulacak özel sözleşmeli personel statüsü ile kamuya alınacaklar arasında belediyelerin iştiraki şirketlerde çalışanlar yer almayacak. Belediye şirketinde çalışan kişilerin halihazırda belediye şirketinde çalışıyorsa normalde bu kişiler bu şirkette çalışmaya devam edecek. Kamuda çalışmayan kişiler kamuya alınacak. Bir belediye şirketinde çalışan kişi zaten kamuda istihdam edilen kişi olarak kabul edildiğinden belediye iştirakinden kimse alınmayacak.Taşeron düzenlemesi şirketleri vurabilir!