Çeteler, vatandaş adına ilaç yazıp devlete fatura etti. Güvenlik açığı vatandaşa 3 TL reçete, 5 TL muayene, en az 5 TL de ilaç parası olarak döndü. İlaçların PKK’ya gönderildiği öne sürüldü.


Devlet Denetleme Kurulu raporlarına giren vatandaşın kimlik numaralarının çalınması skandalına bir yenisi daha eklendi. Bugün gazetesindeki habere göre çeteler, vatandaş adına ilaç yazıp devlete fatura etti. Güvenlik açığı vatandaşa 3 TL reçete, 5 TL muayene, en az 5 TL de ilaç parası olarak döndü. İlaçların PKK’ya gönderildiği öne sürüldü.

 

Tür­ki­ye­’nin bir ucun­da­ki va­tan­da­şı hiç uğ­ra­ma­dı­ğı şe­hir­de has­ta­ne­ye git­miş gös­te­rip ilaç yaz­ma skan­da­lın­da son ör­nek An­ka­ra­’da otu­ran C.K. isim­li va­tan­daş adı­na ya­şan­dı. C.K, ec­za­ne­ye git­ti­ğin­de Di­yar­ba­kır Sil­va­n’­da adı­na ilaç ya­zıl­dı­ğı­nı an­la­dı. Ken­di­si­ne 2 ay­da bir grip ilaç­la­rı ya­zıl­dı­ğı­nı öğ­re­nen C.K. hiç kul­lan­ma­dı­ğı ilaç­la­rın pa­ra­sı­nın da maa­şın­dan ke­sil­di­ği­ni gör­dü.
 
SAYISI BİLİNMİYOR
 
C.K, va­tan­daş­lık nu­ma­ra­sı­nın Di­yar­ba­kır Sil­va­n’­a na­sıl git­ti­ği­ni ve han­gi dok­to­run im­za­sıy­la ha­ya­li ilaç ya­zıl­dı­ğı bil­gi­si­ni ta­lep et­ti. Ya­pı­lan in­ce­le­me­de C.K ve da­ha bin­ler­ce va­tan­daş adı­na ya­zı­lan ‘ha­ya­li ilaç­la­rı­n’  te­rör ör­gü­tü PKK için da­ğa çı­ka­rıl­dı­ğı tes­pit edil­di.
 
İlaç çe­te­le­ri­nin eli­ne ge­çen kim­lik nu­ma­ra­la­rı ile dok­tor e-re­çe­te şif­re­le­ri­nin sa­yı­sı ise bi­lin­mi­yor. İlaç çe­te­le­ri ise hiç has­ta­ne­ye git­me­yen va­tan­daş­lar üze­rin­den ilaç ya­zıp dev­le­te fa­tu­ra et­me­ye de­vam edi­yor.
 
TELEFONLA İLAÇ BİLGİSİ
 
Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu ha­ya­li ilaç ya­zı­mı­na kar­şı va­tan­daş­la­rın SGK in­ter­net si­te­sin­den te­le­fon­la­rı­nı ak­ti­ve et­me­le­ri­ni is­te­di. Sis­te­me vatandaş kay­dı­nın ye­ter­siz ol­du­ğu­na işa­ret eden yet­ki­li­ler, te­le­fon nu­ma­ra­la­rı­nın SGK’­ya kay­de­dil­me­si ha­lin­de yazılan ilaçlara da­ir bil­gi­le­rin anın­da va­tan­da­şa ulaş­tı­rıl­dı­ğı­na dik­kat çek­ti. An­lık bil­gi sa­hi­bi ol­mak için GSM nu­ma­ra­nı­zı E-SGK me­nü­sün­den kay­det­me­niz ge­re­ki­yor. Ak­tif edi­le­cek nu­ma­ra­nın ki­şi­nin ken­di TC nu­ma­ra­sı üze­ri­ne ol­ma­sı ge­re­ki­yor.
 
DDK: 14 MİL­YON Kİ­Şİ­NİN BİL­Gİ­Sİ PAY­LA­ŞIL­DI
 
Va­tan­daş adı­na bü­yük risk ta­şı­yan bu tab­lo, Ab­dul­lah Gü­l’­ün Cum­hur­baş­kan­lı­ğı dö­ne­min­de ha­zır­la­nan DDK ra­por­la­rı­na da gir­miş­ti. Ra­por­da, Nü­fus ve Va­tan­daş­lık İş­le­ri Ge­nel Mü­dür­lü­ğü, Ta­pu ve Ka­das­tro Ge­nel Mü­dür­lü­ğü, Ge­lir İda­re­si Baş­kan­lı­ğı, Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ve Ada­let Ba­kan­lı­ğı­’n­da va­tan­daş­la­rın nü­fus bil­gi­le­ri­nin ko­lay şif­re­ler­le gi­ri­len alan­lar­da ko­run­du­ğu be­lir­til­di. Dev­let ku­rum­la­rı­nın sade­ce 14 mil­yon va­tan­da­şın bü­tün bil­gi­le­ri­ni bil­gi­sa­yar or­ta­mın­da pay­laş­tı­ğı vur­gu­lan­dı.
 
FATURA VATANDAŞA

 
Büyük vurgunun meblağı tam olarak bilinmiyor, ancak faturasını vatandaş ödüyor. Vatandaş sahte muayene, başına 3 TL reçete, 5 TL muayene, en az 5 TL de ilaç parası ödüyor.