Türkiye'de 12 milyonu aşkın emekli Temmuz ayında maaşlara yapılacak zam miktarını bekliyor. Geçtiğimiz Ocak ayında aldıkları zamlar ile yüzleri gülen bireylerin gözü Temmuz ayında yapılacak maaş artışına çevrildi. Yapılacak maaş artışında belirleyici etken ise 2019 yılının ilk yarısında yapılacak enflasyon oranları oldu. Özellikle nisan ayının enflasyon verisinin yarın açıklanacak olması ile birlikte Temmuz ayında yapılacak zam miktarı ile ilgili fikir sahibi de olunacak. Peki, şuan ki enflasyon rakamları ile birlikte uzmanların emeklilerden Temmuz ayında alacakları zam miktarı ne kadar olacak? En düşük ve en yüksek emekli maaşları ne kadar olacak? İşte detaylar…

Yaklaşık 12 milyon emeklinin Temmuz ayında yapacağı zam miktarı ile ilgili detaylar belli olacak. Zam oranının gerçekleşmesindeki belirleyici etken 2019 yılının ilk 6 ayında gerçekleşecek enflasyon rakamları olacak. SSK emeklileri ve Bağ-Kur emeklileri için yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak.

Memur emeklileri için de yüzde 5 artış ve yılın ilk yarısında enflasyon yüzde 4'ü aşarsa fark yansıtılacak. Bu nedenle Ocak-Haziran enflasyonu merakla beklenirken, yarın açıklanacak Nisan verisi zam oranını büyük ölçüde şekillendirecek.

Böylece ilk 4 aylık veri ortaya çıkmış olacak, geriye sadece Mayıs ve Haziran enflasyonunun belli olması kalacak.

EN ÇOK 5 BİN 714 TL

Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yaptığı son beklenti anketi ise zam oranına ilişkin ilk ipucunu ortaya koyuyor.

Buna göre, Ocak-Haziran enflasyonu yani SSK emeklileri ve Bağ-Kur emeklileri için Temmuz zammı yüzde 6 olarak gerçekleşecek.

Memur emeklileri için ise yüzde 5 zamma ilaveten yüzde 2 enflasyon farkı olacak.

Bu tahmin gerçekleşirse, SSK emeklileri için maaşlarında 67 ile 323 lira arasında artış yaşanacak.

En düşük aylık bin 125 lira 48 kuruştan bin 193 liraya, en yüksek aylık da 5 bin 390 lira 70 kuruştan 5 bin 714 lira 14 kuruşa ulaşacak.

Kesin zam oranları ise 3 Temmuz'da öğrenilecek.