"HALKBANK'I İRAN'LA VURMAYA KALKTILAR"

Taşkesenlioğlu İran’daki faaliyetlerin kurallara uygun olduğunu belirterek ‘17-25 Aralık darbe sürecinde bankaya o yönüyle vurmaya çalıştılar’ diye konuştu.

"YABANCILAR DEV YATIRIMLARDA NİYE YOK"

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, son 5 yıllık süreçte özelleştirme, yap-işlet-devret gibi büyük projelerin finansmanında yabancı ticari bankaların payının çok düşük kaldığını söyledi.

Yabancı ticari bankaların, çoğunlukla büyük projelere finansman desteği vermek için Türkiye’de ofis açtıklarını iddia ettiğini belirten Taşkesenlioğlu, buna karşın verilerin, bankaların elini taşın altına koyması gerektiğinde Türk bankalarının yapıcı çözümler bulma konusunda çok daha istekli olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.

‘İŞİN BAŞINDA GÖZÜKMÜYORLAR’

Bu noktada bir örnek olarak Körfez Geçiş Projesi’ni anlatan Taşkesenlioğlu, “Bu projeyi Türk bankaları finanse etti. Geçtiğimiz yıl bir Avrupa bankası geldi ve oldukça rekabetçi fiyatlarla bütün 7-8 bankanın almış olduğu riski tek kalemde kendisi almak için epeyce mücadele verdi. Konsorsiyum bankaları olarak buna müsaade etmedik ve işveren tarafıyla da mutabık kalarak konsorsiyumun 9. üyesi olarak girme imkânı verdik” diye konuştu. Yabancı bankaların işin başlangıcında gözükmediğini, iş kendini göstermeye başlayınca bir anda çıkıp faiz silahını da kullanarak projeleri almaya çalıştığını söyleyen Taşkesenlioğlu, “Bizim de projeleri bırakmaya niyetimiz yok. Büyük projelere girmede bizi zorlayan kimse yok. Tamamen bizim risk iştahımızla ilgili bir durum. Finansal imkãnlarımız elvermezse projelere zaten giremeyiz” dedi.

‘YEREL ŞARTLARI BİLEREK YEREL DÜŞÜNENLER BAŞARILI OLABİLİR’

Bankacılık sektörüne yabancı yatırımcıların gelmeye devam ettiğini kaydeden Taşkesenlioğlu, sektörün bir dönüşüm süreci içinde olduğunu hatırlatarak “Yerel şartları göz önüne almadıkları için beklediklerini bulamayanlar var. Yeni gelen yabancı bankalara ‘hoş geldiniz’ diyorum. Bu piyasada bizimle beraber bankacılık yapacaklarsa Türkiye’nin yerel şartlarını bilerek ve yerel düşünerek başarılı olabilirler” diye konuştu.

‘KREDİLERDE VE AKTİFLERDE % 16 BÜYÜRÜZ'

2016 yılında da sektörün en aktif oyuncularından biri olmaya devam edeceklerini vurgulayan Halkbank Genel Müdürü Taşkesenlioğlu, banka olarak bu yıl hem aktiflerde hem de kredilerde yüzde 16’lık bir büyüme hedeflediklerini dile getirerek, mevduat büyümesini ise yüzde 17 seviyesinde öngördü.

‘MERKEZ, FAİZİ KORUYARAK RADİKAL ADIMDAN KAÇINDI’

FED’in faiz artırımından sonra piyasadaki bazı oyuncularının, Merkez Bankası’nın da faiz artırımı yapacağı tahmininde bulunduğunu ama ekonomik reformların önünü kesecek şekilde bir karar çıkmadığını belirten Taşkesenlioğlu, “Merkez, faiz oranlarını koruyarak radikal bir adım atmaktan kaçındı. Ayrıca bu aşamada yapılacak bir düzenlemeyi politika faizinde yapılacak teknik bir düzeltme olarak görmek gerekir” dedi.