Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
Küresel finans krizi etkilerini hala sürdürüyor. Krizin müsebbibi olan ülkeler sorunun çözümü konusunda yeterince gayret göstermiyorlar. Kürsel finans krizi başladığında bu krizin Türkiye'yi teğet geçeceğini söylemiştim. Birileri bu sözlerimi hafife almıştı.
Bu kriz dönemini ülkemiz rekor büyümeyle atlattı. 2013-2015 ortalama büyüme oranımız yüzde 4,7 oldu. Geçtiğimiz yıl ortalama üzerinde büyüme rakamları yaşadık. Üst üste 2 seçim ve terör eylemleri olmasına rağmen yüzde 4 ile kapattık.
"SURİYE VE IRAK'TAKİ SORUNLAR ÜLKEMİZİ DERİNDEN ETKİLİYOR"
Türkiye için geride bıraktığımız yılın en önemli göstergelerinden biri ihracattır. İhracatımız dünya 8.7 gerilemiştir ama dünya hacmi yüzde 11 gerilemiştir, yani durumumuz dünyaya göre gayet iyidir. Komşularımız Suriye ve Irak'taki her gelişme bizi derinden etkiliyor.
Bu yıl pek çok olumsuzluğun yanı sıra darbe girişimi yaşamış olmamıza rağmen dünya çapındaki projeleri hizmete açtık. 30 Haziran'da 9 milyar dolarlık İstanbul İzmir Otoyolu osmangazi Köprüsü açılışını yaptık. 26 Ağustos'ta 3 milyar dolarlık Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışını yaptık. Marmaray'ı 2013'te hizmete açmıştık. İnşallah 20 Aralık'ta Avrasya Tüneli'nin açılışını yapacağız.
"LAF DEĞİL İCRAAT"
Hızlı tren projelerimiz devam ediyor. Ankara İstanbul ve Ankara Konya'ya ilave, Ankara Sivas, İzmir ve Bursa Bilecik'i hayata geçiriyoruz. Kars Tiflis'i de çok yakında hayata geçireceğiz.Gelişmekte olan bir ülke olarak lafta yapmayacağız. İcraate koyacağız. Yeni bir projede Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir Otoyolu'ndaki 1915 Çanakkale Köprüsü'dür. Köprünün temelini 18 Mart'ta atmayı planlıyoruz.
Kanal İstanbul projemiz dünyada eşine az rastlanır bir eser olacaktır. Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacak projede hazırlıklarımız sürüyor. Yeni havalimanımız Türkiye'yi bir numara yapacak. Devlet olarak 25 yılda 25 milyar dolarlık kaynak elde etmeyi planlıyoruz.150 milyon yolcu kapasiteli havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli kısmını 2019'da açacağız. Şehir hastanelerinde de 10 milyon dolarlık yatırımla farklı bir noktaya taşıyacağız.
"ÖZEL SEKTÖR DEVREYE SOKULMALI"
2019 yılına kadar tüm hastanelerimizi hayata geçirmiş olacağız. Kocaeli Şehir Hastanesi'nde anlaşmada imzalar atıldı. Sinop Mersin Akkuyu'daki nükleer santrallerle ilgili çalışmalar sürüyor. 20 yılda kentsel dönüşümle 6,5 milyon konutun yenilenmesini hedefliyoruz.
Terör bölgesinde sıkıntılar sebebiyle çalışmalarımız şu anda hızlanarak devam ediyor. Devletinin milletine nasıl sahip çıktığını göstermesi bakımından önem taşıyor. Bu da yaklaşık 400 milyar dolarlık ekonomik büyüklük demek. Her alanda kamu ve özel sektörün büyük yatırımları bulunuyor. Devletimiz ve özel sektörümüz ülkemizi 2023 yılına kadar küresel düzeyde 70 trilyon kadar altyapı ihtiyacı vardır.
Böylesine büyük bir altyapı ihtiyacının kamu kaynaklarıyla yapmak mümkün değil. G20'de en önemli başlıktı. Özellikle ifade edildi. Özellikle finansman konusunda özel sektörün devreye sokulması gerekiyor. Üye ülkelerin gündemine getirdik. Altyapı projelerinin kamu özel işbirliği ile yürütülmesi bizim hedefimiz. büyütmek için çalışıyor.
"FİNANS PİYASASININ PARASINI KASALARDA SAKLAMASI GAFLETTİR"
Ben paranın siyasetinde Nurettin kardeşim kadar kabiliyetli değilim. Açık konuşacağım, o da şudur; Bir defa bu ülkenin değerlerine, bu ülkenin ayağa kalkmasına hep birlikte destek vereceğiz. Çünkü parayı yastığın altında saklamak nasıl bir gafletse, finans sektörünün de parasını kasalarda tutması, hayata, piyasaya sürmemesi o denli gaflettir.
Finans merkezi olarak İstanbul'un yeni atacağı adımlarla dünya finans merkezleriyle bir yarış içerisinde olacağına inanıyorum, en ufak bir şüphem yok. Bunu örnek haline getirmemiz lazım. Bir diğer adım da İslami finans noktasında.
'Ben faize paramı yatırmam' diyenler için de bir kapı. Nedir bu? Bütün katılım şirketlerinin de bu sektörde yerini alması. Bu da büyük önem arz ediyor.
FAİZ ÇAĞRISI
Bu oranlar ne kadar yüksek olursa, benim vatandaşımın yaşam koşulları da o kadar zorlaşmaktadır. 
Bakıyorsun ABD'ye faiz oranları daha şurada geçen yıla kadar 0,25'ti. Şimdi 0,50 filan, oralarda dolaşıyor. Geliyorsun Avrupa'ya 0,50, 1, 1,50 buralarda. Japonya eksi, bunları konuşuyor. İsrail hakeza oralarda. Bize bakıyorsun, aman yarabbi, 15, 16, 17 buralarda. Bununla yatırımcı bu piyasaya nasıl girsin?
Nasıl bu adımları atsın? Atıyorsa bile zaten reel sektör kazandığını ancak oraya yetiştiriyor. Kendisine bir şey kalmadığı için yeni yatırımlar da yapamıyor. Böyle bir sıkıntının içerisinde bu iş yürümez. Öyleyse bizim bu konuda sermaye piyasaları olarak çok ciddi bir adım atmamız lazım.