Ali Ekber ŞEN/MERSİN, () - MERSİN'in Gülnar İlçesi'nin Büyükeceli Mahallesi'ne yapılması planlanan nükleer santralin bölgede tarım ürünlerini etkileyeceği, üretilen ürünlere 'Nükleer Kalıntı Vardır' logosunun kullanılması gerekeceği yönündeki haberler üzerine santrali yapacak olan Akkuyu NGS A.Ş.'den açıklama geldi. Açıklamada, herhangi bir ürün için tehlikeyi, zararı ya da riski ifade eden bir damga vurulmasının gerekmediği görüşü savunuldu.
Anamur İlçesi'ndeki Muz Üreticileri Birliği'nin, nükleer santrallerin 200 kilometre yarıçapı çevresinde yetişen gıda ürünlerinin santralin etkisi altında kalacağı, bu alan içerisinde kalan bölgelerde yetişen ürünlerde, 'Nükleer Kalıntı Vardır' logosu konulmak durumunda kalınacağı açıklamasına yanıt veren Akkuyu NGS A.Ş., böyle bir durumun olmadığını öne sürdü.
Akkuyu NGS'nin tasarımı çevrenin ve bölge halkının radyasyondan tamamen korunması üzerine kurulu olduğu, santral, radyonüklitlerin çevre ile temasını engelleyen, birbiri ile iç içe geçmiş, 4 fiziksel bariyerden oluştuğu belirtilen açıklamada, "Akkuyu NGS, bu bariyerler sayesinde azami korunaklı bir güvenlik sistemine sahip olacaktır. Bu tasarımla çevre ve bölge halkının radyasyondan korunması tamamen güvence altına alınmış olacaktır. Bir başka deyişle, normal işletme koşullarında bölge halkının ve çevrenin doğal radyasyon seviyelerini aşacak düzeyde radyasyona maruz kalması söz konusu değildir" denildi. Açıklamada, Akkuyu NGS'nin işletimi sırasında normal işletme koşullarında bölgedeki tarımsal faaliyetlerin ve ürünlerin, hiçbir şekilde olumsuz bir etki ile karşılaşmayacağı vurgulanarak şöyle denildi:
"Akkuyu NGS herhangi bir kazaya karşı 'tam nitelikli' bir teknolojiye sahiptir. Ancak tasarımdan kaynaklanmayan herhangi bir kaza durumunda da, Gıda Maddesi Kısıtlama Bölgesinin (NGS merkezli 80 kilometre yarıçaplı dairesel alan) içinde kalan bölgelerde, bazı gıda maddelerinin kullanımı kontrol altına alınacaktır."
Açıklamada, nükleer santral bulunan Fransa, ABD, Kanada, İngiltere, Finlandiya, Rusya, İspanya, Güney Kore gibi ülkelerde tarım ürünlerinin 'nükleer uyarı logosu' ile satılmadığı belirtilerek, "Hindistan'da Kudankulam Nükleer Santrali'nin sadece 1 kilometre ötesinden başlayarak tarımsal faaliyetler yürütülmektedir. Hindistan muz üretiminde dünyada ilk sırada gelmektedir. Bu kapsamda muz ya da herhangi bir tarımsal üründe nükleer kalıntı olması mümkün değildir" denildi.

AŞ(OA/SS) (FOTOĞRAFLI)