ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) tarafından yürütülen 'İşyerinde Psikolojik Taciz (Mobbing) Konusunda Farkındalık Oluşturma ve Bilgilendirme Projesi' Adana'da yapıldı. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 20 yıl önce konuşulmayan mobbing kavramının bugün gündemde olduğunu belirterek, "Hayatın bütün safalarının sevgi ve saygı kavramı ekseninde sürdürülmesi için çalışma yapmamız gerek" dedi.
ÇASGEM ve Türk-İş Sendikası tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Nezihe Yalvaç Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli'nde yapılan toplantıya Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, ÇASGEM Proje Koordinatörü İsmail Akgün, Türk-İş 4'üncü Bölge Temsilcisi Edip Gülnar ve İŞ-KUR Adana İl Müdürü Haşim Medyan katıldı. Burada bir konuşma yapan Vali Hüseyin Avni Coş, projenin önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Coş, "Bilgi kuvvettir, ne kadar çok bilgi sahibi olursak hayattaki zorlukları karşımıza çıkacak engelleri aşmak için o kadar güçlü oluruz. Çalışma hayatı, günlük hayatımız sürekli değişiyor, dün gündemimizde olmayan kavramlar bugün gündemimizde. 'Mobbing' psikolojik taciz diye bir kavram 20 sene önce yoktu. Bugün bunlar gündemimize oturmuş kavramlar. Neticede her şey insanın mutluluğu ve huzuru için. Bir insanın diğerini rahatsız etmemesi toplumda herkesin huzur içinde güven içinde yaşaması ve hayatını sürdürebilmesi için birbirine saygı ve sevgi esasına dayalı olarak işlemlerini yürütmesi, işini yapması ve hayatın bütün safalarını bu iki temel kavram yani sevgi ve saygı kavramı ekseninde sürdürmesi için çalışmamız gerekiyor" diye konuştu. İşçi ve işverenlerin birbirlerine düşman olarak gösterildiği dönemler olduğunu da hatırlatan Coş sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşverenlerin işçi sınıfının sürekli düşmanı, işçi sınıfının ezilmesini sağlamakla mutlu olan kesimler gibi gösterildiğini bir dönem hatırlıyoruz, ama bu kavramlar çok şükür geride kaldı. Artık günümüzde işçi ile işverenin birbirinin ayrılmaz parçası, biri olmadan diğerinin olmasının mümkün olmadığı net bir şekilde anlaşılmış ve tüm taraflar tarafından kabul edilmiştir. Bugün bir işverenin işçisiz üretim yapmaya çalışması mümkün olmadığı gibi, bir işçinin de işverensiz çalışması mümkün değil. Bu iki önemli sektör birbirine muhtaç vaziyette. O zaman çalışma barışının da sağlanabilmesi için, hukukun temel esasları ile çalışma barışının en üst düzeyde sağlanabilmesi için tarafların birbirlerinin hak ve vecibelerine riayet etmesi hürmet etmesi gerekiyor. Bu manada tarafların birbirlerinin sınırlarını bilmesi ve birbirlerini ona göre muhatap alması son derece önem taşıyor. Gelişi güzel bilgisiz yaklaşımlar çalışma huzurunu ve barışını bozabiliyor. Bugünkü eğitimin son derece yararlı olacağının çalışma hayatına katkı koyacağının düşünüyorum."
ÇASGEM Proje Koordinatörü İsmail Akgün seminer kapsamında , 'İşyerinde psikolojik taciz nedir?' 'İşyerinde psikolojik taciz ile karıştırılan kavram ve durumlar', 'İşyerinde psikolojik tacizin türleri', 'İşyerinde psikolojik tacizin ortay çıkma nedenleri', 'İşyerinde psikolojik tacizin etkileri' ve 'İşyerinde psikolojik tacizle mücadele' konularında bilgiler verdi.