Murat KİBRİTOĞLU/ADANA,() - ADANA Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Adana'da Milli Eğitim müfettişlerinin bazı özel okullarda öğrenciler üzerinde araştırma ve inceleme yapılacağı iddiasıyla çocuklara, 'Atatürk'ü mü yoksa Başbakan'ı mı sevdiklerini' ve 'öğretmenlerinin ders işlerken propaganda yapıp yapmadıkları' konularında sorular yöneltildiğini ileri sürdü.
Baro Başkanı Çıtırık, yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzalı yazı ile özel öğrenci yurtları, özel dershaneler ve özel okullarda öğrencilere, devlet büyüklerine kin, nefret söylemleri içeren ve devlet büyüklerine karşı kışkırtıcı faaliyette bulunması şüphesi iddiasıyla ilgili olarak ivedilikle inceleme başlatılması istendiğini ileri sürdü. Çıtırık, bu yazı dayanak alınarak müfettişlerin Adana'daki bir çok özel okulda inceleme ve araştırma iddiasıyla çocuklara 'Öğretmenleri ve aileleri hakkında' sorular sorduklarını, 'anne ve babalarının protesto yürüyüş ve gösterilerine katılıp, katılmadıklarını', 'Başbakan hakkında ne düşünüldüğü', 'Atatürk'ü mü yoksa Başbakan'ı mı sevdiklerini', 'öğretmenlerinin ders işlerken propaganda yapıp yapmadıkları' sorularını yönelttiklerini söyledi. Mengücek Gazi Çıtırık, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
"Eğitim yuvalarımız olan bu kurumlarda oluşturulan sorgu odaları ile çocuklarımız üzerinden fişleme işlemleri yapıldığı, korku imparatorluğu yaratıldığı ve korkunun artık ilkokul sıralarındaki körpecik yavrularımızdan medet umduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Kimsenin, sıfatı ne olursa olsun, çocuklarımız üzerinde korku ve tedirginlik yaratacak şekilde hareket etmeye hakkı bulunmamaktadır. Kimse, çocuklarımızın eğitimi ve sosyal yaşantısı üzerinde olumsuz izler bırakacak eylem ve davranışlarda bulunamaz. Bu kararı alan ve uygulayanlar hukuk tanımazlık içerisindedirler. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'yı ve Anayasanın 137'nci maddesine göre, kanunsuz emir olan bu uygulamayı illerinde başlatan valileri de istifaya davet ediyoruz."
OKULDA GERGİNLİK
Bu arada Adana'daki Özel Bilfen Okulları'nda Milli Eğitim müfettişlerinin ilköğretim bölümü öğrencilerine 'Atatürk'ü mü yoksa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı mı seviyorsun?' diye soru sorulduğu iddiaları üzerine onlarca veli okula gelerek tepki gösterdi. Velililer, müfettiş olduklarını iddia ettikleri 2 kişinin bulunduğu odaya girerek, öğrencilere bu yönde sorular soramayacaklarını söyledi. Müfettiş oldukları belirtilen kişiler can güvenliklerinin olmadığın söyleyerek okuldan ayrılırken, bahçede toplanan veliler yuhaladı.
Müfettişlerin okuldan ayrılmasının ardından açıklamalarda bulunan veliler, odalara alınan öğrencilere, 'Atatürk'ü mü yoksa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı mı seviyorsun?' şeklinde sorular sorulduğunu iddia etti. Soru sorulan öğrencilerin hepsinin memur çocukları olduğunu ileri süren veliler, "Müfettişler de verilen görevi yerine getirdiklerini söyledi. Görevlendirme yazısı olup olmadığını sorunca, yazıyı gösterdiler, ancak fotokopisini vermediler" dedi.

MK(OA/ESM) (FOTOĞRAFLI)