Yunanistan’da dün yapılan erken genel seçimlerde açılan ilk sandıklara göre, Alexis Tsipras’ın liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) büyük bir zafer kazandı.

Alexis Tsipras’ın liderliğindeki SYRİZA beklentilerin de üzerine çıkarak yüzde 36-37 oyla, en yakın rakibi ND’ye yaklaşık 9 puanlık fark attı.

Sayılan yüzde 27,88 oyun yüzde 28,82’sini elde eden Yeni Demokrasi Partisi (ND) ikinci sırada bulunurken, yüzde 5,5 ile 6,5 arasındaki oy oranlarıyla POTAMİ Partisi ile aşırı sağ Altın Şafak Partisi üçüncülük için yarışıyor

SİYASİ SKALA SARSILACAK

Bu seçimlerin önemi Syriza gibi radikal bir sol partinin seçimlerin favorisi olmasından kaynaklanıyor. Eğer Syriza seçimleri kazanırsa, sadece Yunanistan’da değil Avrupa kıtasında, siyasi skalada sosyal demokrasinin solunda yer alan bir parti, uzun yılların ardından ilk kez sandıktan zaferle çıkacak. Syriza’nın özellikle ekonomi politikaları, uluslararası finans kurumları ve AB liderlerini kaygılandırıyor.

İŞSİZLİK VE UMUTSUZLUK

Yunanistan AB ve IMF’den yaklaşık 240 milyar dolarlık mali yardım desteği aldı. Altı yıllık ekonomik kriz ve kesinti önlemlerini takiben Yunanistan’da hedeflenen ekonomik iyileşme gerçekleşmedi. İşsizlik hâlâ yüzde 25,56 seviyesinde. 25-35 yaş arası kişilerde işsizlik yüzde 50’yi geçmiş durumda. Yeni vergilerse orta sınıfı zora düşürüyor. Piyasa durgunluğu da sürüyor.

"DIŞ BORCU ÖDEMEM" DİYEN LİDER

Syriza seçilmesi halinde Yunanistan'ın AB'ye olan borçlarını ödemeyeceğini daha önce defalarca dile getirmişti.