ÇUKUROVA Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan, Filistin devletinin başvurusuyla İsrail'e karşı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) 'insanlığa karşı işlenmiş suçlar' kategorisinde dava açılabileceğini söyledi.
UCM'nin 140 devletin imzasıyla Roma Sözleşmesi kapsamında kurulduğunu anlatan Prof. Dr. Harun Arıkan, "İsrail Roma Sözleşmesi'ni imzalamasa ve UCM'nin yetkisini tanımasa da, bu mahkeme insanlığa karşı işlenmiş suçlar da dahil olmak üzere soykırım ve savaş suçları konusunda uluslararası bir mahkemedir" dedi. Uluslararası hukukun genel prensipleri dikkate alındığında İsrail devletinin Filistin'e karşı uluslararası hukuk normları dışında işlem ve eylem yürüttüğünün görüldüğünü bildiren Prof.Dr. Arıkan, "Örneğin, İsrail üyesi bulunduğu Birleşmiş Milletler'in kuruluş felsefesine aykırı olarak bölgesel barışı tehdit eder biçimde aşırı güç kullanmaktadır. Ayrıca, işgalci güç olarak 1951 tarihli Genova Sözleşmesi'ne aykırı bir şekilde Gazze'de ve Batı Şeria'da yaşayan sivil Filistinlilerin yaşam hakkını ihlal etmektedir" diye konuştu.
'FİLİSTİN'İN BAŞVURU HAKKI VAR'
Gazze'de İsrail askeri operasyonları sonucu 500'den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiğini aktaran Prof.Dr. Arıkan şunları kaydetti:
"Bu bağlamda Filistin yetkilileri, İsrail devletini 'insanlığa karşı işlenmiş suçlar' kategorisinde UCM'de yargılanması için dava edebilir. İsrail her ne kadar Roma Sözleşmesini imzalamamış olsa ve UCM'nin yetkisini tanımamış olsa dahi, Filistin'in başvurusunu yapması halinde yargılanabilir. 2012'de Birleşmiş Miletler Genel Kurulu, Filistin'i 'Üye olmayan gözlemci ülke' statüsünde tanıdığı için Filistin başvuru hakkına sahiptir. Ancak mahkemenin yetkisini tanımayan birkaç ülkeden biri olan ABD'nin ve İsrail'in Filistin yetkililerine yargısal yolu kullanmaması konusunda baskı yaptıkları iddiaları da sıklıkla dile getirilmektedir. Ayrıca yargısal başvuru ile ilgili bir başka konu ise UCM savcısı, Hamas'ın İsrail'e karşı kullandığı roketleri de soruşturmanın ve yargılanmanın konusuna dahil edebilir."

FOTOĞRAFLI