Obama: 11 Eylül Yasasının Geçmesi Bir Hata
ABD Başkanı Barack Obama, CNN kanalında ABD ordusundan temsilcilerin de katıldığı programda, Amerikan dış politikası ve güvenlik öncelikleriyle ilgili soruları yanıtladı. Obama, 11 Eylül kurbanlarının ailelerinin Suudi Arabistan yönetimi aleyhine dava açmasına imkan tanıyan "Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası"nın, daha önce veto etmesine rağmen ikinci kez ABD Kongresi'nden geçmesine de değindi.

"AMERİKAN YETKİLİLERİN GÖREVLERİ TEHLİKEYE GİRDİ"


Kongrenin "11 Eylül" tasarısını yasalaştırmasını "Bu bir hataydı." diyerek yorumlayan Obama, bu yolla dünyanın birçok yerindeki Amerikan yetkililerinin görevlerinin tehlikeye atıldığını anlattı.

"SUUDİ ARABİSTAN TERÖRİZMİN SPONSORU DEĞİL"


Amerikan yargısına karşı yargı bağışıklığını kaydetmesi muhtemel ülkelerin aynı şeyi ABD'ye yapmaları durumunda diplomatik bakımdan çok zor durumlarla karşılaşabileceğini ifade eden Obama, Suudi Arabistan yönetimini "terörizmin sponsoru" olarak görmediklerini sözlerine ekledi.

OBAMA'NIN VETO YETKİSİNİ AŞAN İLK YASA


Barack Obama'nın geçen cuma günü veto ettiği "11 Eylül" yasa tasarısı, dün ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi'nden üçte iki çoğunlukla geçerek yasalaşmıştı. Obama'nın, ABD Kongresi'nin her iki kanadında da üçte iki çoğunlukla kabul edilen bir yasa tasarısını ikinci kez veto etme hakkı bulunmuyor. "11 Eylül" yasası, Obama'nın başkanlığı döneminde veto yetkisini aşan ilk yasa olmuştu.


"11 Eylül" Tasarısı Senatodan Geçti!
SURİYE'YE ASKER GÖNDERİLECEK Mİ?

ABD Başkanı Obama, Amerikan askerlerinin doğrudan tehdit altına girmediği noktada Suriye'ye asker göndermelerinin öncelikleri olmadığını belirterek, "Dünyanın pek çok yerinde bizim güvenliğimize doğrudan dokunmayacak meydan okumalar olacak." dedi.

Suriye'deki krizle ilgili değerlendirmelerinde "Amerikan askerlerinin güvenliğini öncelediğini" anlatan Obama, "Dünyanın her yerinde kötü şeyler oluyor. Bunları değerlendirirken çok sayıda Amerikan askerini (o bölgelere) göndermenin bize daha iyi bir sonuç getirip getirmeyeceğine bakmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"SORUN RUSYA VE İRAN'IN ESAD REJİMİNİ DESTEKLEMESİ"

İlgili tarafların diplomasi masasında toplandığı çözümden daha iyi bir yol görmediğini vurgulayan Obama, "Tarafları diplomatik ve siyasi bir çizgide bir araya getiremediğimiz sürece yapabileceklerimizin bir sınırı olacaktır. Dünyanın pek çok yerinde bizim güvenliğimize doğrudan dokunmayacak meydan okumalar olacak. Bu durumlarda bizim (ilgili ülkelere) yardım etmemiz lazım ancak daha fazla asker göndermek bizim cevabımız olmayacaktır." diye konuştu.

Barack Obama, zamanında ABD'nin Suriyeli ılımlı muhalifleri yeteri kadar askeri olarak desteklemediği şeklindeki eleştirileri takip ettiğini dile getirdi.

Sorunun, Esed rejimini Rusya ve İran'ın desteklemesi olduğuna işaret eden Obama, "Onlar bizi doğrudan tehdit etmediği sürece yapacağımız müdahale uluslararası hukukun ihlali ve bir işgal gibi gözükürdü. Rusya ve İran'ın da dahil olduğu bir ortamda bu durum sürdürülemezdi." açıklamasında bulundu.

Irak ve Afganistan'daki "kırılgan" süreçleri yönetebilmek için çok büyük harcamalar yaptıklarını bildiren Obama, dolaylı olarak Suriye'ye askeri bir müdahalede bulunmamalarının ekonomik denklemlerle de ilgili olabileceğini ifade etti.

"İSLAMİ TERÖRİZM UYDURMA"

Terörle mücadele ile ilgili söylemlerinde "İslami terörizm" kavramını neden hiç kullanmadığı sorulan Obama, bunların "uydurulmuş" kavramlar olduğuna dikkati çekti. IŞİD ve El-Kaide gibi terör örgütlerinin İslam'ı kendi amaçları için manipüle ettiğini söyleyen Obama, "Bunlar çocukları, Müslümanları öldüren ve kadınları seks kölesi yapan insanlar. Onların yaptığı şeyleri meşrulaştırabilecek hiçbir dini gerekçe olamaz." ifadelerini kullandı.

Obama, IŞİD gibi İslam adına konuştuğunu iddia eden örgütlerin Müslümanları temsil etmediğine vurgu yaparak, Müslümanların mevcut çatışmaları "İslam ile Batı dünyası arasındaki bir savaş" gibi algılamasını istemediğini kaydetti.