Nazarbayev: FETÖ İlişkisi Tespit Edilirse Öğretmenleri Göndeririz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan'daki FETÖ okulları hakkında karşılıklı anlaşma sağlandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "FETÖ bize bu düşmanlığı yaptı. Bugün bize yarın, başkalarına aynı şeyleri yapabilirler. Kazakistan'da 33 okulları var. Listeleri ilettik. Maarif Vakfımız'la Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışmasıyla bu adım atılacak" dedi. Nazarbayev de, "Devlet kontrolünde olan okullar bunlar. Biz Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz. Bu çıkarımıza gelmez, biz anlaştık, kontrolden geçireceğiz, ilişkisi bulunursa geri göndereceğiz ve yeni öğretmenler isteyeceğiz. Onlar arasında terörizme bulaşanlar varsa, biz Türkiye'nin bütün talebine karşılık vereceğiz. Bu konu çözülecek, hukuk dışına izin vermeyiz" ifadelerini kullandı.

"FETÖ'YE İLİŞKİN ENDİŞELERİMİZİ İLETTİK"
Nazarbayev: FETÖ İlişkisi Tespit Edilirse Öğretmenleri Göndeririz
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Nazarbayev ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

"KENDİSİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

"Kötü yiğit kendini düşünür, iyi yiğit dostunu düşünür. 15 Temmuz sonrası yapılan bu ziyaret, Kazakistan lideri Nazarbayev'in kara gün dostu olduğunu ortaya koymuştur. Kendisine teşekkür ediyorum.

"ÖZAL VE DEMİREL'E İHANET ETMİŞLERDİR"

Bu darbe girişimi FETÖ'nün karanlık yüzünü ifşa etmiştir. Rahmetli Özal'a ve rahmetli Demirel'e ihanet etmiştir. FETÖ sadece Türkiye'ye karşı değil, varlık gösterdiği ülkeleri tehdit ediyor.

Örgütün ipliğini pazara çıkarmaya kararlıyız. Açık yüreklilikle, bu konuda endişelerimizi ilettik. Dost bildiğimiz tüm ülkeler nezdinde de endişelerimizi dile getireceğiz. Ben bu vesileyle Kazakistan'ın 5 Haziran'da gerçekleşen terör saldırısını kınıyorum. Türkiye Kazakistan'ın yanındadır.

Nazarbayev'in açıklamaları ise şöyle:

"Kazakistan için en önemli strateik ortak Türkiye'dir. Biz cumhuriyetin bütünlüğünü ve hukuk devleti olarak devamını istiyoruz. Bu sıcaklık, ilgi ve canayakınlıktan dolayı teşekkür ediyorum.

"ERDOĞAN'IN YANINDA OLDUĞUMU GÖSTERMEK İÇİN GELDİM"

15 Temmuz günü meydana gelen kaygılı olayların Kazak halkı için de bizler için de pişmanlık olduğunu gördük. Şehit olan, yaralanan ve acı çeken herkese hem rahmetimi, hem şifalarımı dilemek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'nın yanında olduğumu deklare için geldim.

Rahmetli Turgut Özal Bey telefon açarak, 'Türkiye sizi tanımaktadır' dediğinde duygulanmıştım. Bizler aynı zamanda, dili, dini, tarihi, bütün kültürel değerleri ortak olan ülkeleriz. Bizim ilişkilerimiz ilerleyerek hak ettiği dengeye yükseldi. Kazakistan her zaman Türkiye'nin yanında. Bizler bu dönemde ilişkilerimizi en üst seviyede tutacağız.

SORU-CEVAP

YENİKAPI MİTİNGİNE KATILIMLAR

Erdoğan: Sayın Bahçeli ve Sayın Kılıçdaroğlu'na yazılı olarak davetimi yapmıştım. Pazar günü yapılacak mitingi milletin demokrasi ve şehitlerimize sahip çıkma buluşmasını çok önemsediğimiz için cumhurun başı olarak böyle bir buluşmayı Türkiye'nin en büyük meydanında gerçekleştirelim istedik. AK Parti, CHP ve MHP genel başkanlarının da orada bulunmasını önemsedik. Davetimizi yaptık. Parlamento Başkanı Sayın İsmail Kahraman'a davet yaptık. Davetimizin tamamı bu sabah itibariyle gerçekleşmiş oldu. Pazar günü gelecek olan tüm davetlilerimizle birlikte inşallah sadece İstanbul'da yapmıyoruz, aynı anda 80 vilayette aynı şekilde toplanılacak ve ortak yayın olarak yapılacak. Tüm Türkiye bunu izleyecek. İstanbul halkını tek bayrak, tek yürek olarka, milletimiz olarak, tek vatan, tek devlet anlayışıyla buluşacağız.

FETÖ OKULLARI

"33 OKULUN BULUNDUĞU LİSTEYİ İLETTİK"

Bu Kazakistan'daki FETÖ'ye ait okullarla alakalı görüşmemizi yaptık. Şimdi bizim Maarif Vakfı, Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmlerini yapacak. Bu görüşmeler neticesinde bana, değerli kardeşimizin 'Türkiye'ye düşman olan bize de düşmandır' ifadesi önemli geldi. FETÖ bize bu düşmanlığı yaptı. Bugün bize yarın, başkalarına aynı şeyleri yapabilirler. Kazakistan'da 33 okulları var. Listeleri ilettik. Maarif Vakfımız'la Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışmasıyla bu adım atılacak.

"FETÖ İLİŞKİSİ ORTAYA ÇIKARSA ÖĞRETMENLERİ GERİ GÖNDERİRİZ"

Nazarbayev: Devlet kontrolünde olan okullar bunlar. Biz Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz. Bu çıkarımıza gelmez, biz anlaştık, kontrolden geçireceğiz, ilişkisi bulunursa geri göndereceğiz ve yeni öğretmenler isteyeceğiz.

"HUKUK DIŞINA İZİN VERMEYİZ"

Bunu rahmetli Özal döneminde imzalamıştık. Ama orada Gülen mi vardı ne vardı ben farkında değildim. Bu okullarda eğitim paralı, eğitim düzeyi çok yüksek. 9 bin öğrencinin birkaç bini uluslararası yarışmalarda başarı kazandılar. Onlar arasında terörizme bulaşanlar varsa, biz Türkiye'nin bütün talebine karşılık vereceğiz. Bu konu çözülecek, hukuk dışına izin vermeyiz.