İtalya Katolik Kilisesi'nden Haşema Tepkisi: 'Rahibelerin de Başörtüsü Var'
Fransa'da bazı belediyelerin haşemayı yasaklamasına, Katolik Kilisesi'nin İtalya'daki temsilcisi İtalyan Episkoposlar Konferansı'ndan (CEI) ve İtalya İçişleri Bakanı'ndan tepki geldi.
Corriere della Sera gazetesine konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CEI Genel Sekreteri Monsenyör Nunzio Galantino, birlikte yaşamanın öğrenilmesi gerektiğini belirterek, "Bu, güvenliği hasara uğratmadıkları sürece diğer kültürlerin sembollerini tanımak ve onları kabul etmek demektir" dedi.
"DENİZE GİREN BİR KADININ SALDIRI YAPACAĞINI JHAYAL ETMEK GÜÇ"
Müslüman kadınların denizde yüzerken "aşırı kapalı" giyinmesinin, kendilerini alarma geçirmesini paradoksal bulduğunu dile getiren din adamı, "Bir kıyafet bizi korkutamaz. Bu konudaki hassasiyet anlaşılabilir, ancak iyi niyetle bu konuya yaklaşmak gerekir. Denize giren bir kadının saldırı düzenleyebileceğini hayal etmek güç" diye sözlerini sürdürdü. Galantino, "Kendi geleneklerini özgürce yaşamak isteyen Müslümanlara da açıkça sağduyulu davranma çağrısı yapmalıyız: bu özürlük, bizim güvenliğimizi kısıtlamamalı" diye konuştu.

"CHARLIE HEBDO KARİKATÜRLERİ, UCUZ EDEPSİZLİKTİ"

Semboller üzerindeki savaşın, Fransa'yı tamamen anlamasını güçleştirdiğini ifade eden Monsenyör Galantino, Fransa'nın laiklik anlayışını ise şu sözlerle eleştirdi:
"Ben onların laiklik mantığına girmek istemiyorum, özellikle kaba bir şekilde başkalarının dini hassasiyetleriyle alay edildiği ve onlar küçümsendiği zaman: mesela Charlie Hebdokarikatürlerinde sergilenen ucuz edepsizliğe bakın."

"BİZİM BAŞÖRTÜSÜ TAKAN RAHİBELERİMİZ VAR"

Galantino, Fransa'nın laikliği abarttığını ve nasıl bir Katolik hac takabiliyorsa, Müslüman kadının da başörtüsü takabilmesi gerektiğini söyleyen Papa Francesco'nun bu yaklaşımına katıldığını da söyleyerek, "Bizim kapalı rahibelerimizi düşünüyorum, düne kadar başörtüsü takan bizim çiftçi annelerimizi düşünüyorum ve bazıları hala bugün de takıyor. Her birey, fırsat bulursa inancını kıyafetinde de gösterebilir" diye konuştu.

İtalya'da yeni camiler inşa edilmesine ilişkin yaşanan tartışmalara da değinen Galantino, camilerin yapımına karşı çıkmamaları, ancak bunun ciddi kontroller altında yapılması gerektiğini de kaydetti.
İTALYA'DA YASAKLANMAYACAK
İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano ise, haşemanın İtalya'da yasaklanamayacağını, anayasalarının inanca saygı duyduğunu söyledi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, bazı belediyelerin plaj ve kendilerine bağlı havuzlarda haşema giyilmesini yasaklamasına destek vermiş, haşemanın, Fransa'nın ve cumhuriyetin değerleriyle örtüşmediğini dile getirmişti.