İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin fotoğrafı olay oldu. Fotoğrafta Ruhani başı açık kızlarla birlikte poz veriyor. İran'da bilindiği gibi başı açık gezmek yasak. Hal böyle olunca en tepedeki ismin 'başı açık' kızlarla fotoğrafı bomba etkisi yarattı.
Fotoğraf henüz çok taze... Ruhani,Nevruz tatili için gittiği Tahran'a yakın bir dağ gezisinde çekilmiş. Yani bu kare İran dışından da değil ülkenin tam merkezinden.Siyaset arenasında fotoğraf deprem etkisi yaratsa da sosyal medyada beğeni patlaması yaptı. Fotoğrafa 18 bin’e yakın yorum yapıldı, 143 bin kişi de fotoğrafı beğendi.
SEÇİMLER AREFESİNDE...

Ruhani'nin fotoğrafı başı açık kızlarla çekilmiş olması kadar üzerindeki kılık kıyafeti ile de olay yarattı. Cübbeyi ve sarığı bir kenara atan Ruhani, özel hayatında gayet modern giyindiğini ifşa etmiş oldu. İran'da19 Mayıs 2017’de cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak.
Bu poz seçimler açısından düşünüldüğünde de tam bir takiyye olarak görüldü. Muhafazakarlar Ruhani'yi kıyafeti ve kızlarla pozu sebebiyle ağır bir şekilde eleştiriyorlar. Eski muhafazakar milletvekillerinden Hamid Rasayi cumhurbaşkanının spor kıyafetlerle kızların yanında verdiği fotoğrafı İran’ın ekonomik başarısızlığını kamufle etme çabası olarak nitelendirdi. Seçime ve iç politikaya yönelik bir hamle olduğunu dile getiren Rasayi bunun aynı zamanda İran İslam Cumhuriyeti’nin muhafazakar değerlerine aykırı olduğunu dile getirdi.
İRAN'DA BAŞI AÇIK GEZMENİN CEZASI
İran bu konuda katı kurallara sahip. İran'daki tüm kadınlar için başörtüsü kullanmak zorunlu. İran'da sırf kadınların kılık kıyafetini denetleyen 'ahlak polisi' ekibi bulunuyor. Başörtüsüz gezen kadınlar tutuklanmaya varan cezalar alıyorlar. Sadece İranlı kadınlar da değil. Müslüman olsun ya da olmasın İran'a giden her kadın örtünmek zorunda.
İRAN'DAKİ YASAKLARDAN BAZILARI
*İran'da evlenme yaşı kadın için 9 yaşından başlıyor. 
*Bir kadın 15 yaşından önce çalışamıyor. (Evlense bile...)
*Kadınlar sehayata çıkmak için evlilerse eşlerinden bekarlarsa babalarından izin belgesi almak zorundalar. 
*Boşanma halinde çocuk otomatik olarak babanın velayetine veriliyor.
*Kadın şarkıcıların radyo ve televizyona çıkmaları yasak. 
*Ziraat, maliye ve mühendislik fakülteleri sadece erkekler için.
*Doğum kontrolü ve kürtaj yasak. 
*Kadınlar boşanma davası açamıyor. Bu erkeğe ait bir karar
*Kız çocuklarının ceza yaşı 9'a, erkek çocukların ki 15 yaşına sabitlendi.