Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ABD İdare ve Kaynaklardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Heather Higginbottom, Adana'da 12 bin Suriyeli sığınmacının kaldığı çadır kampı ziyaret etti. Heather Higginbottom, Suriye'de Suriyelilerin saygınlığına ve isteğine yakışan bir çözüm için çalıştıklarını söyledi.
ABD Adana Konsolosu John L. Espinoza ve ABD'li diplomatlarla birlikte merkez Sarıçam İlçesi'ndeki kampa gelen kadın Bakan Yardımcısı Heather Higginbottom'u, Adana Vali Yardımcısı Durmuş Gencer ve kamp sorumluları karşıladı. Suriyeli çocuklarının çiçek verdiği Heather Higginbottom, çadırlarda kalan Suriyeli sığınmacılar, kreş, revir ve okulu da gezip inceledi. Kampta kalan çocukların şarkılarına eşlik edip onlarla anı fotoğrafı çektiren Higginbottom, kampı gezdiği için mutlu olduğunu söyledi.
TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
Kamptaki Suriyeli kanaat önderleriyle basına kapalı kısa bir görüşme yapan Heather Higginbottom, çıkışta açıklama yaptı. Higginbottom, "Türkiye'de bulunmaktan ve Türkiye'nin Suriye halkına gösterdiği etkileyici ve yoğun desteği ilk elden görme fırsatını bulmaktan çok mutluyum. Türk halkına ve hükümetine cömertlikleri için ve tüm özverili yardım kuruluşları çalışanlarına kendilerini adadıkları için teşekkür ederim" dedi.
KALICI ÇÖZÜM VURGUSU
Suriye halkının her geçen gün daha da büyüyen sorunlarla karşılaştığını anlatan Heather Higginbottom, şunları kaydetti:
"ABD, mültecilere ve yerinden olanlara yardım etmek, yaraları sarmak ve acı çekenleri rahatlatmak için,Türkiye ile ortak olarak çalışmaya devam etmeyi arzu etmektedir. Amerika Birleşik Devletleri bölgedeki insani yardım faaliyetleri için 1.7 milyar dolar, Türkiye'deki faaliyetler için ise 127 milyon dolardan fazla katkıda bulunmaktadır. Bizim yardımımız, Birleşmiş Milletler ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yiyecek, çadırlar, battaniyeler ve kamplardaki ve şehirlerdeki sağlık hizmetleri olarak dağıtılmaktadır. Aynı zamanda, okullar ve çocukların oyun oynayabilecekleri ve öğrenebilecekleri alanları da desteklemekteyiz. Ama daha yapılacak çok fazla şey var. Bu krizin göçmenlerin yüzlerine düşen yansımalarını görüp de etkilenmemek mümkün değil. Aileler evlerini ve tüm dünyevi varlıklarını kaybettiler. Eşler kocalarını kaybettiler, çocuklar ebeveynlerini kaybettiler. Bu çocuklar bir yılı daha okulsuz, katliamlar ve acılarla geçirecek durumda değiller. ABD, bölgedeki insani yardımı devam ettirmeye ve genişletmeye ve bunu yaparken aynı zamanda şiddete son verecek kalıcı bir çözüm ve Suriye halkının saygınlığına, isteklerine ve evrensel insan haklarına saygı duyan barışçıl bir politik geçiş getirme yolunda çalışmaya kararlıdır."

YB(BK/AAA)(FOTOĞRAF)