Türkiye'den onlarca silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB2 satın alan Ukrayna, Rusya ile Nisan ayında yaşanan gerilimin ardından büyük bir gövde gösterisine girişti.

Ukrayna ordusu, Belarus sınırına yakın konumdaki Rivne bölgesinde kara birliklerinin yanı sıra ilk kez Bayraktar TB2 SİHA'ların kullanıldığı geniş çaplı tatbikata başladı.Ukrayna Savunma Bakanlığı, 30 ayrı tugayın yer aldığı tatbikatta ordu birliklerinin Bayraktar TB2'lerle savunma ve saldırı koordinasyonu kurduğunu açıkladı.

Savaş uçakları, tanklar ve güdümlü tanksavar füzelerinin de yer aldığı tatbikatın görüntülerinde ABD üretimi Javelin füzeleri de arka arkaya ateşlendi.

ZAFER İŞARETİ 

Ukrayna ordusunun paylaştığı görüntülerde, Bayraktar TB2'den ateşlenen füzeyle imha edilen hedefin ardından harekat merkezindeki askerin eliyle zafer işareti yaptığı görüldü.Türkiye'den ilk SİHA'yı 2019 yılında alan Ukrayna, Rusya'nın Kırım çevresi ve sınıra 100 bin asker yığdığı geçtiğimiz Nisan ayında yine Bayraktar TB2'leri Karadeniz semalarında uçurmuştu.

Gerilimin zirveye çıktığı günlerde, Rus medyası birçok kez Türk SİHA'larının Kırım çevresinde ve Ukrayna sınırında uçtuğu yönünde haberler yayınlamıştı.

Rus medyası, Ukrayna ordusunun karışıklığın sürdüğü Donbas'taki cephe hattına da Bayraktar TB2 konuşlandırdığını yazdı ancak bu resmi makamlar tarafından doğrulanmış değil.

Türkiye'den şimdiye kadar altı Bayraktar TB2 SİHA'yı teslim alan Ukrayna, anlaşmayla birlikte aynı zamanda dronelarda kullanılacak 200 füzeyi de elde etmiş oldu.Rusya'nın Avrupa'daki toprağı Kaliningrad'la sınırı olan Polonya, NATO'daki müttefiki Türkiye'den son yılların gözde silahı Bayraktar TB2 satın aldı. Haberi ilk olarak, Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak geçen hafta Cumartesi günü devlet radyosunda yaptığı açıklamayla duyurdu.

Türkiye'nin ihraç edeceği silahlı droneların sayısı 24. Ankara, özellikle Libya'da ve Dağlık Karabağ'daki savaşın kaderini değiştiren Bayraktar TB2 droneların ilk teslimatını 2022 yılında yapacak.

Bakan Blaszczak'ın verdiği bilgiye göre, SİHA'lar tanksavar roketlerle donatılmış olacak. Polonya ayrıca Türkiye'den lojistik ve eğitim paketi de satın alacak.Polonyalı bakanın açıklamasını Alman haber ajansı dpa 'son dakika' koduyla dünyaya geçti. Ankara ve Varşova arasındaki imzalar ise, Pazartesi günü atıldı.

Polonya lideri Andrzej Duda 24 Mayıs tarihinde Türkiye'yi ziyaret etti ve ziyarette Bayraktar TB2 SİHA'lara ilişkin anlaşma resmiyete döküldü. Doğu Avrupa ülkesi Polonya, çoğunlukla ABD silahları kullanıyor. Varşova yönetimi, 2020 yılında Amerikan silahlarını satın almak için 4,7 milyar dolar harcadı

NORVEÇ'TE BİLE SES GETİRDİ 

ABD'den İngiltere'ye, Fransa'dan Rusya'ya, İsrail'den Yunanistan'a dünya gündeminden düşmeyen Türkiye'nin savaş sahnesine sunduğu Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları (SİHA), bu kez Norveç medyasında yer buldu. Norveç'in ekonomi gazetesi Dagens Næringsliv'de yayınlanan bir analizde ABD üretimi F-35'lerle yeni nesil SİHA'lar karşılaştırıldı ve beklendiği gibi Bayraktar TB2'ye övgüler sıralandı.Norveç'in kaç adet F-35'e ihtiyacı var' başlığıyla yayınlanan dış politika uzmanı Asle Toje imzalı analizde, ABD'nin gözde jetinin Washington'da bile bir güven krizi yaşadığı vurgulandı.

.