Amazon’un dev bütçeli Yüzüklerin Efendisi dizisinin kast ajansı, yeni yapımda ork rolü için “çok fazla kırışıklığı olan” ve “aşırı kıllı” kişi arayışına girdi.

Rekabet Kurumunca, “rekabet ihlali” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Google'a, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun gereği, süreli (günlük) idari para cezası uygulanmaya başlandığı açıklandı. Samsung da yaptığı açıklamada süreci yakından takip ettiklerini belirterek "2020’de çıkacak yeni Galaxy ürünleri ile ilgili Türkiye’deki lansman çalışmalarımıza ve planlamalarımıza devam ettiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız" dedi.

 

Rekabet Kurumu, Google Inc, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Limited Şirketinden oluşan Google'n, android işletim sistemi, mobil uygulama ve hizmetlerin sunumuna ilişkin davranışlarının ve Google ile cihaz üreticileri arasında imzalanan sözleşmelerin rekabeti ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla 09 Şubat 2017 tarihinde soruşturma başlatıldığı belirtildi. 

Bu kapsamda temel olarak, Google'ın mobil işletim sistemleri pazarında sahip olduğu tekele yakın pazar gücünü, faaliyette bulunduğu diğer pazarlarda, özellikle de internet arama hizmetleri pazarında, hâkimiyetini korumak veya güçlendirmek amacıyla kötüye kullanıp kullanmadığı hususuna yoğunlaşıldığı kaydedildi.

“TESPİT EDİLEN İHLALLERİ ORTADAN KALDIRMADA YETERSİZ KALACAĞI TESPİT EDİLDİĞİNDEN…”

Yürütülen soruşturma sonucunda Google’ın cihaz üreticilerine getirdiği yükümlülükleri kullanarak, internet arama hizmeti pazarındaki diğer rakiplerinin ürünlerinin mobil cihazlara yüklenmesine engeller getirdiği ve mobil cihazlarda tek arama hizmeti sağlayıcısı olması koşuluyla mobil cihaz üreticilerine finansal destek sağladığının tespit edildiği bildirildi. Açıklamada şöyle denildi.

"Bu çerçevede, Google'a 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (Kanun) uyarınca idari para cezası verilmiş, ayrıca Kanun kapsamında ihlal sayılan uygulamalara son verip gerekli uyumu sağlaması için 6 ay süre tanınmıştır. İlgili süre 06 Eylül 2019 tarihinde sona ermiş ve aynı tarihte Google ilgili sözleşmelerde yaptığı değişiklikleri Rekabet Kurumuna sunmuştur. Google tarafından sunulan değişikliklerin Rekabet Kurulunca değerlendirilmesi neticesinde bu değişikliklerin soruşturma sonucunda tespit edilen ihlalleri ortadan kaldırmada yetersiz kalacağı tespit edildiğinden, Google’a 07 Kasım 2019 tarihinden itibaren Kanun’da öngörülen süreli (günlük) idari para cezası uygulanmaya başlanmıştır."

“GOOGLE’IN DİĞER ÜLKELERDE YAPTIĞI GİBİ, KURULUMUZ KARARINDA YER ALAN YÜKÜMLÜLÜKLERİ EKSİKSİZ BİR ŞEKİLDE YERİNE GETİRMESİ GEREKMEKTEDİR”


 

Google’ın soruşturmaya konu uygulamalarının, Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu nezdinde de benzer soruşturmalara konu olduğu ifade edilerek, "Rusya Federasyonu Rekabet Otoritesi tarafından yürütülen süreç, Google’ın bu uygulamaları sonlandırmaya yönelik taahhütleri neticesinde sonuçlandırılmıştır. Yine, AB Komisyonu yürüttüğü incelemelerde konuyla ilgili olarak rekabet ihlali sonucuna ulaşmış ve Google’a 4,34 milyar Avro para cezası vermiştir. Bunun yanı sıra, Avrupa Birliği Komisyonu tespit ettiği ihlalleri sona erdirmesi için Google'dan Kurulumuz tarafından talep edilen yükümlülüklerden daha kapsamlı adımları atmasını istemiş ve bu talebin gereği Google tarafından yerine getirilmiştir. Gelinen noktada Google’ın, diğer ülkelerde yaptığı gibi, Kurulumuz kararında yer alan yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir" denildi.

SAMSUNG: İLGİLİ SÜREÇLERİ TAKİP EDİYORUZ

Samsung Electronics Türkiye, Rekabet Kurumu’nun (RK) Google ile ilgili kararını ve ilgili süreçleri yakından izlediğini açıkladı.

Samsung Electronics Türkiye'nin konuyla ilgili açıklamasında şöyle denildi:

"Samsung Electronics olarak faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerin yasalarına göre ticari faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Türkiye’de, Rekabet Kurumu’nun Google’ın faaliyetleri ile ilgili aldığı kararı ve bununla ilgili süreçleri yakından takip ediyoruz. 2020’de çıkacak yeni Galaxy ürünleri ile ilgili Türkiye’deki lansman çalışmalarımıza ve planlamalarımıza devam ettiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız. Rekabet Kurumu tarafından yürütülen süreçle ilgili gelişmelere göre kullanıcılarımızı ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz."