TOKİ Başkanı: Konutta Talep 10 Kat Arttı, 13 Yılın Rekoru Geldi


TOKİ Başkanı Turan, "Bu yıl toplu konutta 13 yılın rekorunu kırdık. 64 bin konut inşa ettik. Geçmiş tecrübelerimizle beraber daha vasıflı ve nitelikli konutlar inşa ediyoruz." dedi.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, yaptığı açıklamada, kendisine sürekli "Konutta balon var mı, yok mu?" şeklinde soruların yöneltildiğini söyledi.
"BİZDE TALEP PATLAMASI VAR"
Bu sorulara esprili bir şekilde "Bir şey patlayacaksa bizde balon yok talep patlaması var" dediğini anlatan Turan, Türkiye'nin her ilinde projelerin artan talep doğrultusunda hızla yürütüldüğüne dikkati çekti.
Sosyal konut ürettikleri için alt gelirli grubundaki vatandaşların kira öder gibi hatta daha düşük bir bedelle konut sahibi olabildiğini vurgulayan Turan, şöyle konuştu:
"GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE YÜZDE 18 ARTIŞ VAR"
"Konut talebinde bir azalma yok tam tersine Türkiye'nin her yerinde 5-10 katı taleple karşılaşıyoruz. Bir yerde 300 konut yapıyorsak 3 bin talep geliyor. Sektörle ilgili diğer sevindirici haber, konut satışlarıyla ilgili. Eylül ayı satış rakamlarında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artış var. Bu Türkiye ekonomisinin gücünü gösteren bir hadise. Yakın dönemde özellikle Körfez ülkelerinden gelen yabancılar başta olmak üzere konut satışında da ben yoğun bir talep bekliyorum. Bundan payını alacak vilayetlerden biri de Bursa'dır. Bursa'da da konut fiyatları bana göre bundan dolayı da biraz yukarı çıkacaktır."

"FAİZLERİN 0,85'İN ALTINDA OLMASINI ÖNEMSİYORUZ"
Turan, konut faizlerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın çağrısıyla aylık bazda önce yüzde 1'in sonra da kısa vadede yüzde 0,90'ın altına indiğini hatırlattı. Uzun vadede konut faizlerinin 0,90'ın hatta 0,85'in altında olmasını önemsediklerini belirten Turan, şunları kaydetti:
"13 YILIN REKORUNU KIRDIK"
"Bankalarımız iyi niyetli bir adım attı. İnşallah faizler yıllık yüzde 10 bandının altında olursa dar gelirli vatandaşlarımızın da konut sahibi olması daha da kolaylaşır. Biz de bu konuda çok çalışıyoruz. Bu yıl toplu konutta 13 yılın rekorunu kırdık. 64 bin konut inşa ettik. Geçmiş tecrübelerimizle beraber daha vasıflı ve nitelikli konutlar inşa ediyoruz. Önümüzdeki yıl da inşallah 70 bin konut hedefimiz var. Bu hedef daha çok hiç konut sahibi olmayanlara yönelik."