Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Şırnak Silopi'deki terör operasyonlarında zarar gören yapılarla ilgili açıklama yaptı. Bakan Yılmaz, hafif zararı olanlara 10 bin liraya kadar nakit yardım yapılacağını, ağır hasarlı olan yapılar içinse vatandaşlara konut sağlamayı düşündüklerini açıkladı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, NTV'de gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Hafif zarara 10 bin lira
 

Bakan Yılmaz, Şırnak Silopi'deki terör operasyonlarında zarar gören yapılarla ilgili, ''Zarar tespiti yapılan hanelerle ilgili 10 bin liraya kadar hafif zararı olanlara nakdi olarak karşılığını ödemek üzere hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ağır hasarlı olan yapılar içinse vatandaşlara konut sağlamayı düşünüyoruz'' dedi.
 
Silopi'deki zararı açıkladı
 

Yılmaz, ''Bölgede bazı ilçelerde bazı terör unsurları bilinçli bir şekilde sivil halkın içine girdiler. Güvenlik güçlerimiz de buna karşı yapması gereken görevi yaptı. Sivillerin zarar görmemesi için hassasiyet gösterildi. Bu süreçte belli zararlar oluştu. Silopi tamamen temizlendi. Silopi'yi riskli alan ettik. Orası için yeni imar planı çalışması yürütülüyor. Zarar tespiti yapılan hanelerle ilgili 10 bin liraya kadar hafif zararı olanlara nakdi olarak karşılığını ödemek üzere hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ağır hasarlı olan yapılar içinse vatandaşlara konut sağlamayı düşünüyoruz. O yörenin aile büyüklüğüne uygun bir tasarım da yaparak.''
 
Silopi'de özel şahısların konutlarıyla ilgili binalarla ilgili 80 milyon TL civarında bir zarar söz konusu. Buna kamunun binaları camiler vesaire onlar dahil değil. Cizre'de bu çok daha büyük olacak.'' şeklinde konuştu.

'Toledo gibi Sur'
 
Bakan Yılmaz, Diyarbakır Sur için 'Toledo gibi olacak' açıklamasıyla ilgili olarak, ''Sur çok özel bir bölge tarihi bir bölge. Sur eski Diyarbakır aslında tarihi Diyarbakır. Sur'la ilgili daha özel bir çalışma düşünüyoruz. Sur ile ilgili ihtisas sahibi kurumlarımızla birlikte yine belli danışma organları kurarak yerelden de Diyarbakır'ı bilen insanlarla danışma kurulu oluşturarak bir çalışma yapacağız. Orada bir koruma ve yenileme programı uygulayacağız kentsel dönüşüm değil.'' ifadelerini kullandı.

Göç edenlerin geri dönüşü nasıl sağlanacak?
 
Bakan Yılmaz göç edenlerle ilgili bir soruyu ise ''Fiziki, sosyal ve ekonomik boyut var. Sosyal konularda da iki şey var bir kısa vadeli bir uzun vadeli meseleler var. Şırnak'ta üniversite imtihanını yapamadık 8 bin 300 üniversite öğrencimize yol parası konaklama parası verdik. Geçici barınma destekleri sağlıyoruz.'' şeklinde cevapladı.
Terörün vurduğu binalar için para yardımı