İstanbul, gayrimenkul ve emlak sektörünün yıldızı olmaya devam ediyor. Yeni uydu kentler ve mega projelerle değerine değer katan İstanbul'da hayata geçirilen yeni konutlar, mevcut stokun kalitesini fazlasıyla yükseltti.

Emlak Konut GYO önderliğinde kurulan Bahçekent bölgesi, İstanbul'un yeni çekim merkezi oldu. Ayrıca şehir genelinde yapılan yeni yatırımlar sayesinde Başakşehir lokasyonu yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi haline geldi.

Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, gayrimenkul piyasasını değerlendirdi. İşte o açıklamalar…

Önümüzdeki dönemde hem satılık hem de kiralık daire fiyatlarının artmasını bekliyor musunuz, bir öngörünüz var mı?

Yıl sonuna kadar fiyatların yüzde 15 daha artacağını öngörüyorum. Gayrimenkulde ilk fiyat artış dönemi Mayıs 2016, ikinci dalga ise Eylül 2016'da yaşanacaktır. Zira stokların hızla eridiği bu dönemde yeni oluşumların finans kaynağı oluşturulacaktır. Zaten 15.000 konutla İstanbul'un yeni çekim merkezi olan Bahçekent'te bu fiyat artışları şimdiden yaşandı bile.

Bölgesel bazda değerlendirdiğinizde rakamlarda yapay bir fazlalık var mı? Yabancı yatırımcıların piyasaya etkisi nasıl?

Elbette ki istatistiki rakamlarda netlik mümkün değildir.  Örneğin TÜİK rakamları maketten satışları içermiyor. Bu nedenle pek çok noktada sağlıklı veri mümkün değil. Ancak biz bu farkın yüzde 10'dan fazla olmadığını düşünüyoruz.

Yabancıların sektöre kattığı hareket ise son üç yıl içinde hızlı artış gösterdi. Bunun en önemli payı ise gayrimenkul alım çılgınlığı yaşatan Arap sermayesi. Yabancıların totaldeki payı bir kaç yıl öncesinde yüzde 2 seviyesindeyken bugün genelinde yüzde 10'lara yaklaşan bir alım oranı söz konusu. Devletin belli rakamların üzerinde alım yapan kişilere vatandaşlık verilmesi modelini geliştireceğini ve oranın bu yöntemle daha da artacağını düşünüyoruz

Mega projeler, İstanbul emlak piyasasına neler kattı?

Mega projeler öncelikle Türk insanının yaşam şeklini değiştirdi. Artık son 15 yıldır yeni trend mahalle kültürü yerine tüm sosyal donatıların tek merkezde yer aldığı büyük projeler. Bu da şehir merkezlerinin dünün atıl görülen ve bugün projelerle yeniden şekillenen noktalara kaymasını, değerlerin de talepler doğrultusunda katlanarak artmasına neden oldu.