GOTTHARD Tüneli, Alp Dağları’nın altından geçerek İsviçre’yi İtalya’ya bağlıyor. Her biri 57 kilometre uzunluğunda iki tüp geçitten oluşan Gottard Tüneli, dünyanın en uzun ve en derin tüneli olma özelliği taşıyor. Tünelde kazılar tamamlandı, test sürüşleri ise sürüyor. 

Tünel projesini gerçekleştiren her birinin yüzde 25 ortak olduğu konsorsiyumdaki 4 şirketten biri olan Rönesans İnşaat, 1 Temmuz 2013’te Avusturya merkezli Alpine Group’un İsviçre kolu‘Alpine Bau Gmbh, Hergiswill’ firmasını satın aldı. Bu satın almayla birlikte Rönesans, Rotterdam-Genova arasındaki hızlı tren hattının bir bölümünü oluşturan Gotthard Tüneli’nin inşasında yer aldı. Rönesans İnşaat’ın davetlisi olarak gittiğimiz İsviçre’de Gotthard Tüneli’ni gezdik ve mayıs sonunda İsviçre Demiryolları’na teslim edilecek büyük altyapı projesini yerinde inceledik. 

16 MİLYAR EURO YATIRIM

Zürih ile Rotterdam, Frankfurt, Basel, Gotthard ve Lugano şehirlerini de birbirine bağlayacak olan tünel, için 16 milyar Euro yatırım yapıldı. Tünel, Zürih ve Milano arasındaki mesafeyi 1 saat azaltarak, toplam 2 saat 40 dakikaya indirecek. Saatte 250 kilometre hıza ulaşabilen 200’ü aşkın trenin aynı anda geçiş yapabileceği tünelden ağırlığı 4 bin tona kadar ulaşan yük trenleri de çalışabilecek. Tünelin günlük 65 yolcu treni ve 250 yük treni kapasitesi bulunuyor. Kazı işlemleri tamamlanan şantiye alanında heyecanlı bekleyiş hakim. Avrupa’nın merakla beklendiği tünelde son rötuşlar yapılıyor.

5 BİN TEST SÜRÜŞÜ

Derinliği 2 bin 100 metreye kadar inen tünel için ilk araştırmalar 1993 yılında başlamış. Tünel yapılmadan önce halkın da görüşleri alınmış. 2000 yılında ihale edilen tünelde kazılar 2013’de tamamlandığı belirtiliyor. Tünelde açılış öncesi 5 bin test sürüşü yapılacağını belirten Heitkamp CEO’su Johannes Dotter, “5 bin test sürüşü dünyanın etrafını 3 kez gezmeyle eş değer. Bugüne kadar 3 bin 500 test sürüşü yapıldı” dedi. Toplam inşaat süresi 40 ay olan tünelde günde 110 kişinin çalıştığını dile getiren Dotter, tüm projenin yarattığı istihdamın ise 4 bini aştığı ifade etti. Kazılarda 28.2 milyon ton kaya çıkarıldığını ve bunun 9.3 milyonunun yeniden üretim sürecinde kullanıldığını belirten Dotter, inşaat süresince 4 bin dokuman ve 22 bin sayfalık kağıt işleri üretildiğini de kaydetti.

HEDEF İLK 10'A GİRMEK

RÖNESANS Holding Avrupa’daki satın almalarla faaliyet alanını genişletiyor. İsviçreli Hergiswill ve 124 yıllık Alman Heitkamp’ı bünyesine katan Rönesans, Hollanda’nın 139 yıllık inşaat şirketi Ballast Nedam NV’nin de yüzde 99’unu satın aldı. Şirket Avusturya, Almanya ve İsviçre işlerini Heitkamp Construction adı ile sürdürüyor. Avrupa’da ciro hedefinin 1 milyar Euro olduğunu belirten Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Düzyol,”Bu yıl dünya sıralamasında 37’ncisi, Avrupa’da ise 10’uncu şirketi olduk. Hedefimiz dünyanın en büyük 10 inşaat şirketi arasında yer almak” dedi. Türkiye’de de özellikle şehir hastaneleri ile büyümeye devam ettiklerini belirten Düzyol, İstanbul’da yapılacak 3 katlı tünel projesi ile de ilgilendiklerini, ihale şartları belli olunca pozisyon alacaklarını kaydetti.

***Şu an dünyanın en uzun tüneli, Japon adalarındaki 53.8 kilometre uzunluktaki Seikan Tüneli. Gotthard’ın tamamlanmasıyla dünyanın en uzun tüneli unvanı, İsviçre’ye geçecek. AFTTG alt ortak girişimi ile birlikte TTG Konsorsiyumu ve TAT Konsorsiyumu  tarafından gerçekleştirilen Gotthard Tüneli, 57 kilometre. Tünel sisteminin toplam uzunluğu ise 152 kilometreden fazla.